···Okunma: 05 Nisan 2026 23:08 Kitaba bir tarihi roman olduğunun farkında olmadan başladım. Fark ettiğimde daha ilk sayfalarda "Çok bilgi var, nasıl hazmedilir nasıl akılda tutulur?" endişesi sardı. Sanki tarihte yaşanan onca şeyi ansiklopedik bilgi olarak aklımda tutabilirmişim gibi. Sonra kendi kendime dedim ki "Böyle bir şeyden haberin olsun. Duyduğunda şaşırma. Ama ezber etmek için de uğraşma." Kendimi rahatlattım ve kitabı akışına bıraktım.
Kurgu, karakterler, kurgunun içinde o tarihi gerçek bilgilerin sunuluşu, karakterlerin birbirine mecburiyet ve bağlanışı enfesti. Bizi şuna inandırıyor yazar: "Osman Nuri diye bir beyefendi var ve onun anlattıkları hem doğru hem gerçek." Doğruluğunu sorgulama, gerçekliğini araştırma ihtiyacı hissetmeden okudum.
Başlarda pek merakla değil tamamen tarihi bilgileri öğrenme isteğiyle gitti kitap. Fakat tam ortasından itibaren büyük bir merakla aktı gitti... Kitabı elimden bırakamadım, gezdiğim yerlere götürdüm. Uyumaya çalışırken başucumda okudum. Daha ne olsun?
10'da 10'dur! Sema Soykan'la tanışmamı sağlayan ilk kitap. Diğer kitaplarını da hemen aldım. Kitap kulübünden bağımsız okuyacağım. Yasmisko kitap fm'de de kitap söyleşimize katılmıştı. 3 saat boyunca hem anlattı hem dinledi. Harika bir insan! Her şey için teşekkürler!