◤◢◣◥"Dil düşüncenin evidir" (Heidegger)◤◢◣◥
2026 13. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 01:34
1984... Sevgili Orwell'in yıllar öncesinden geleceği öngörerek yazdığı bu distopik ütopyayı bugüne kadar nasıl okumadığımı sorguladığım bir süreç oldu. 'Hayvan Çiftliği' kitabını da epey beğenmiştim, yazarın dil ve anlatımına aşina olmak okumamda etkili oldu diyebilirim. Yazarla henüz tanışmadıysanız önce Hayvan Çiftliği kitabını okumanızı naçizane öneririm. Sadece kitap boyunca var olan yoğun baskı atmosferi, beni biraz zorladı hatta kısa bir ara verdim okurken.. Bu da bence yazarın kaleminin gücünü gösteriyor.. İçeriğe geçecek olursak; Eserde olaylar, sürekli bir savaş halinde olan Okyanusya'da baskıcı rejimle yönetilen bir toplumda YAŞAMAYA çalışan Winston Smith üzerinden bizlere anlatılmıştır. 'Bugünü kontrol etmenin yolu tarihi kontrol etmekten geçer' fikriyle gerçekler, rejimin çıkarları doğrultusunda değiştirilerek yeniden yazılır.. Baş karakterimiz Winston da 'Gerçek' Bakanlığında bu işle meşgul bir memurdur. Her türden duygu ve dahi düşüncenin yasak olduğu bir sistemde Winston düşünüp sorgulamaya başlar. "Özgürlük, 2+2=4 diyebilmektir." diye başlayan düşünce serüveni Julia ile tanışıp aşk yaşaması ile zirveye ulaşır.. Fakat her yerde olan, her şeyi bilen Büyük Birader elbette ki tüm yaşananların farkındadır. Sonunda Winston düşünce polisi tarafından yakalanıp cezalandırılır. Sevgi (!) bakanlığında -karanlığın olmadığı yerde- zorlu bir işkence sürecinden sonra içi boşaltılmış ve sistemin bir kölesi olarak yaşamına devam eder. Artık Winston'a göre de 2+2=5'tir ve sistemin istediği şekilde asimile edilmiştir.. Özetle, Alman filozof Heidegger 'ın dediği gibi dil düşüncenin evidir.. Bir toplumu yok etmek isterseniz önce dilini yok etmelisiniz. Kitabımız gerek verdiği mesajlar, gerekse de kurgusu itibariyle bana göre her toplumda ve zamanda güncelliğini koruyacak bir yapıt; okunması, okutulması gereken bir değerdir. Zahmet edip buraya kadar okuduğunuz için de teşekkür eder, esenlikler dilerim ✿ 1984 George Orwell
1984George Orwell · Anonim Yayınları · 2021200,2bin okunma