2026 37. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 09:03
#LucFerry Fransız akademisyen ve siyasetçidir. Felsefe doçentini aldıktan sonra lisede eğitimci olarak görev yapmış, üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışmış, felsefe profösörü olduktan sonra görevine devam etmiş ve bir dönem milli eğitim bakanlığı görevini üstlenmiştir. Okullarda görünür şekilde kullanılan dini sembolleri yasaklayan ve laiklik konulu bir metni de görevi sırasında meclisten geçirmiştir. Felsefeyi gündelik hayat ile özdeşleştiren Ferry #SevgiÜzerine 21. Yüzyıl için felsefe kitabında insanın anlam arayışının temeline sevgiyi koymuş ve yaratılıştan itibaren siyasetten, ekonomiye, sanattan inanışlara kadar aşk konusunun insana nasıl yön verdiğini anlatmış. Konu aşk ama öyle şiirlere, ölümsüz sevgilere ya da dillere destan olmuş hikayelere konu olan türden değil, biraz daha derin hatta fazlaca yoğun bir felsefe içermekte, yani kısaca sevginin felsefesi anlatılmış bu kitapta. Kitaba felsefenin tanımı ve sevgi devriminin felsefe içerisindeki yerinden bahsederek başlayan Ferry, tarihte yapılan mantık evliliklerinin sanayi devrimi ile iş hayatına atılan kadınlar sayesinde nasıl aşk evliliğine döndüğünden bahseder. Eskiden insanların soyun devamı ve dini zorunluluktan yaptığı evliliklerde çocuk pek önemsenmese de modern hayata geçen ve aşk evliliği yapan ailelerde insanlar ne için değil, kimler için hayatta çaba gösterdiklerini anlarlar. Böylece sevgi devrimi ilk olarak özel hayatta başlar ve bunun yansıması kamusal ve siyasi alanda da kendini gösterir. Eğitim konusunda da sevginin rolüne değinen Ferry göre eğitim ve öğretim farklı konulardır. Eğitim ailede başlar, öğretim ise öğretmen tarafından verilir. Ama bu konuda ailelerin çocuklara sevgi konusunda aşırıya kaçıp yasak ve tutarlılık arasındaki dengeyi bozmaması gerekir. Ayrıca eğitim konusunda kendi ülkesinde gördüğü eksiklik ve çözüm yollarını da ekleyen Ferry öğretim hayatında dinin nerede olması gerektiğini de açıklamış. Laik bir maneviyattan bahseden Ferry'e göre insanın kendisine sorduğu en büyük soruların cevabını dinlerde değil felsefedir. Felsefe tarihinde aşkın Antik Çağda güzelliğe, Hristiyanlık döneminde Tanrı'ya, modern dönemde ise insana yöneldiğinden bahseden Ferry göre moden zamanda aşkın hayata yön verirken, insanı en çok kıran ve nefret ile her an yer değiştirebilecek bir gücü olduğu konusunda da uyarısını yapıyor. . . Sevginin felsefesi mi olur demeden önce bu kitap aklınızda olsun... . . . . @beyazbaykusyayinlari Gönül Tuğba .
Sevgi ÜzerineLuc Ferry · Beyaz Baykuş Yayınları · 202514 okunma