2021 19. kitabı
Bugün tekrar haksızlığa uğradığını düşündüğüm bir kitap için inceleme yazmak istiyorum. Keza kendisini tıpçı kardeşlerin olduğu bir ailedeki tıp kazanamayan kardeş gibi görüyorum. Olasılıksız ve Empati gibi iki çok güzel kitap sonrası oluşan beklentinin altında kalmış bir kitap. ​Öncelikle, bunu bazen ben de yapsam da, herhangi bir yazarın bir kitabını çok beğenip diğer kitapları için aynı beklentiye girmeyi yanlış buluyorum. Her kitabın ruhu farklıdır. Bir yazarın zirve noktasını temsil eden eserinden sonra gelen her kitap aslında kendi başarısının gölgesinde kalıyor gibi yetişemiyor. Olasılıksız ve Empati sonrası gelen Oz yazarın kendi yarattığı o yüksek çıtaya çarpan bir dalga gibi... Belki Adam Fawer teşekkür kısmında kitabı biraz zoraki bitirdiğini çıtlatırken beklentiyi de düşürmek istemiştir. Ama benve bu durum onu kötü bir kitap yapmaz, sadece farklı bir frekans yapar. Teşekkür kısmını da bize ayırmış bu arada; iki kitabının ülkemizde çok rağbet gördüğünü, bu kitabı Egemen adında bir hayranı sayesinde bitirdiğini falan yazmışç ​Ben bu kitabı 2019’da yani galiba 6. sınıfta okumuştum. Öncesinde Olasılıksız ve Empati’yi okumuştum, abim de Oz’u alınca çok heyecanlanmıştım. Ama arkasındaki yazıyı okuduktan sonra demiştim ki tamam elif bu kitabın konusu ve işledikleri apayrı şeyler olacak, olasılıksız gibi bir şey bekleme. (olasılıksızı çok sevdiğimi söylemiş miydim? çok severim çok severim oaaaaaaa) ​Oz Büyücüsü kitabını çoğunuz biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum. Bilmeyenler için kısaca anlatayım: Kansaslı Dorothy’nin hayatı çok sıkıcıdır. Bir gün bir hortum çıkar ve Dorothy ve köpeği Toto ile birlikte bulunduğu kulübe uçmaya başlar. Dorothy en başta korksa da bir şey olmadığını görünce yatağa gidip uyur. Pıt diye bir düşüşle uyanır. Yanlışlıkla Kötü Kraliçe’yi öldürmüştür. İyi Kraliçe ona ölen kraliçenin gümüş ayakkabısını verir ve evine dönmek için Zümrüt Şehir’e gidip Oz Büyücüsü’nü bulmasını söyler. Dorothy yolda üç arkadaşıyla tanışır: beyin isteyen Korkuluk, kalp isteyen Teneke Adam ve cesaret isteyen Aslan. Üçü birlikte Oz Büyücüsü’ne gider ama aslında büyücünün bir sahtekar olduğunu öğrenirler. Bunlar olurken aslında üçü de istedikleri şeyin kendi içlerinde olduklarını fark eder. Dorothy evine döner VE MUTLU SON!!! ​Gelgelelim Adam Fawer uyarlamasına... Çocuklar için uygun olduğunu düşünmüyorum, yazar kitabın başında bu kitap çocuklarıma derken yani okumaları için değil de hani ithaf etmiştir diye düşünüyorum. Keza ben kanlı, silahlı, bıçaklı diziler içinde büyüyen bir çocuğum. Arkadaşlarımın dizi crushı Kiralık Aşk Ömer iken maalesef benim pembe dizilerden haberim yoktu. Filinta Mustafa’daki Bıçak Ali’ye aşıktım. Demek istediğim şey, vahşet şeylere alışık bir çocuktum ama üstünden 7 sene geçmesine rağmen çoğu detay hâlâ aklımda. ​Kitabımız Dorothy’nin teyzesi Em tarafından kırbaçlanması ile başlıyor. Sonrasında tahta bir el yontarken, arabaları sirk kazasına karışan Jack isimli bir çocukla tanışıyorlar. Dorothy çocuğa bıçak atma yeteneklerini gösterirken çocuk da buna balta atma yeteneklerini göstermek istiyor. Tam bu sırada Dorothy sirk arabasından kaçan aslanı görüp çığlık atıyor. Sen Jack’in elindeki balta dön dolaş fıt diye Dorothy’nin boynunu kes. Dorothy’nin zeki olan ama konuşmayan arkadaşı "dilsiz" Seymour koşup ambulansı arıyor. Neyse fazla uzatmayalım, Dorothy bu kazadan kurtuluyor fakat bu sefer de yeşil bir hortum çıkıyor. Kızımız hortumdan kaçarken bu sefer her tarafından yeşil kan akan bir kız tarafından kovalanmaya başlıyor. En sonunda köpeği Toto ile kulübenin içine giriyor ve hortum evi yerinden koparıyor. Maalesef Dorothymiz diğer Dorothy kadar yumuşak ve sakin bir uçuş yaşamıyor. Bahçıvan makası havada döne döne fışk diye Dorothy’ye saplanıyor. Kitabın arkasında yazdığı gibi ​Dorothy ilk kez öldüğünde 12 yaşındaydı. Bundan sonrası yine aynı şekilde vahşi uyarlama şeklinde devam ediyor. Anlattığım şeyler ufacık zaten kitabın arkasında yazan yerler diyebilirim. O yüzden şimdi neden çocuklara göre değil dediğim vahşi yerlerini alta yazacağım; yani dıt dıt spoiler!! ​Asıl Oz Büyücüsü’nde dediğim gibi İyi Kraliçe kötü kraliçenin ayakkabılarını vermişti Dorothy’ye. Bu kitabımızda ise Kötü Kraliçe bir tane yeşil kanlı kızı havaya kaldırıp kırt diye boynunu kırıyor. Dorothy durur mu? Hayır. Sen diyor hayırdır, kraliçe de diyor ki asıl sen hayırdır. Tam dorothy'e doğru uçacakken kulübe kraliçenin üzerine düşüyor. Ev tarafından ezildikten sonra minişler ayaklarını kesiyorlar ve Dorothy’ye bir karavan verip ayakları da dikiz aynasına asıyorlar. ​Az çok paralel evren havası almışsınızdır diye tahmin ediyorum. Her karakterin önceki dünyası da var, döngü de var. Mesela Jack önceki hayatında galiba bir kızın yaralanmasına sebep olmuştu ama bu kız Dorothy olan değil galiba. Başka bir evren olabilir emin değilim. Hastanede kızı beklerken kızın cadı teyzesi —gerçek cadı efenim lanet falan atıyor— Jack’i otoparka kadar kovalıyor. Otoparkta bunu bıçakla bayağı bir kıt kıt kesiyor, bu sahneler ayrıntılı bu arada. Sonra yanağından bir parça kesip şak diye bir arabanın camına atıyor. O deri böyle cama yapışıyor. Sonra Jack’i lanetliyor teneke olması için. Jack teneke adam oluyor. Bir de bu Jack’in manyak bir baltası var adı Lucy, kan istiyor. Canlı bir şey görünce kuduruyor kan istiyorum kan istiyorum diye. Zaten bir goril biçme sahnesi var abo. Bu ve bunun gibi kanlı sahneler ayrıntılı tasvir ediliyor. O yüzden çocuklar için uygun değil bence. ​Kitapların puanlamalarını diğer kitaplar ile kıyaslama yapıp vermiyorum, kendi içinde değerlendirme yapıyorum ve benim için 7’lik bir kitaptı. Dediğim gibi okuduğum dönemde hiçbir şekilde Olasılıksız veya Empati beklentisine girmemiştim, bu yüzden hayal kırıklığı yaşamadım, hatta predestination filminden sonra yaşadığım ilk döngülü deneyim olduğu için şok vericiydi. Kesinlikle okumalısınız der miyim? Hayır. Ama okumayın da asla demem. Masal uyarlamaları, farklı evren temaları, döngülü şeyler seviyorsanız okuyabileceğiniz bir eser. Ama lütfen olasılıksız ve empati gibi bir kitapmış beklentisine girmeden okuyun.
OzAdam Fawer · April Yayıncılık · 20178,2bin okunma
Yanağını kesip cama fırlatmak mı? Ben ne okudum az öncee
yaya😔😔
Eline sağlık aşko✍️🏻✨️