2026 3. kitabı
Yazarımız Mehmet Yılmaz ile bir tanışma hikayem oldu. Kendim Balkanlar turuna gitmeden önce sayfada takipte olduğum, kıymetli bir okurumuza bana Balkanlar tarihine yönelik roman tavsiyesi sormuştum. Bana Drina KöprüsüDrina Köprüsü kitabını tavsiye edip ayrıca bu yazarımız Mehmet Yılmaz (Samsunlu)Mehmet Yılmaz (Samsunlu) 'a da danışabileceğimi söylemişti. Onun aracılığıyla yazarımız ile iletişime geçtim, sağolsun kendisi mesajıma dönüş yapıp bana bu kitabından bahsetti. Tura katılmadan önce okuma şansı bulamasam da verilen tavsiyeye güvenip alıp okudum nihayet. Verilen tavsiye asla boşa çıkmadı. Tek üzüldüğüm tura katılmadan önce okuyabilseydim demek oldu. Gelelim yorumuma.. . Otobüs yolculuğu yaparken siz de benim gibi görüp geçtiğiniz her eve bakıp acaba içinde ne yaşanmışlıklar, ne hikayeler vardır diye düşünenlerden misiniz? Öyleyse eğer bu kez evleri değil, o hayali yolculukta otobüs içindeki insanları düşünüp sorgulattı yazar. Karakterlerin kısa kısa hikayelerini okurken açıkçası ilk başlarda hani twitterde sürekli karşımıza çıkan mavi tikli, hayattaki tüm ilginç olaylar sanki bunların başına geliyormuş gibi kurgusal paylaşımlar yapan kişiler var ya, işte onlara benzettim yazarı biraz. Ama bu yazılanların kötü olduğu anlamına gelmesin. O twitterdeki kurgusal hikayeler biraz büyümüş, bizi hayatın her alanında çok içinde olduğumuz kişi ve duygularla çok gerçekçi bir şekilde yan yana getirip yüzleştirmiş. Özellikle Ömer ve Aida'nın anlatıldığı yere gelince bu twitter benzetmesi düşüncelerimden tamamen sıyrıldım, kitaba gömüldüm. Katıldığım Balkanlar turunda rehberimizin doğal olarak bolca bahsettiği Sırp-Boşnak Savaşı, Srebrenitsa Katliamı, Sırplar bu hikayeyle aklımda daha derin etkiler bıraktı. Bosna Hersek sokakları tekrar tekrar gözümde canlandı, Saraybosna'daki Osmanlı Devleti döneminden kalan tarihi yapıların duvarlarındaki izleri, hissiyatları daha derinden hissettim. Romanın sonu da yine sürpriz, acı bir son ile bitiyor. Otobüsün trafik kazası yapması falan değil olay :) Bambaşka hayatlar, bambaşka hikayeler ama bir o kadar da kesişen yollar..
Yola Düşen GölgelerMehmet Yılmaz (Samsunlu) · Roza Yayınevi · 2019173 okunma
Gamze Hanım, inceleme ve beğeni için çok teşekkür ederim. Tavsiyemden ötürü mahcup olmadığım için de mutluyum :) Aida'nın öyküsünün ayrı bir kitap olabileceği ile ilgili yorumlar oldu, haklılık payı var bence de.
Gamze
Ben tşk ederim esas Mehmet Hocam. Kesinlikle katılıyorum Aida ayrı bir roman olmalı ve hemen alıp okumalıyım 😍 Başarılarınızın devamını diliyorum. "Tuna'nın Türküsü" kitabınızı da okumak için sabırsızlanıyorum. Şu açıköğretim sınavlarım bir bitsin, kafam dingin bir şekilde hemen okuyacağım inş. Eleştiri yazımda bahsettiğim o okurumuz Necip G.Necip G. sayesinde size ulaşıp 1000K'nın böyle güzel şeylere vesile olması çok mutluluk verici. Kendisine de tşk edeyim buradan. Normalde hiç tanımam. 1000K'nın o eski, daha kaliteli okur kitlesiyle dolu olduğu dönemlerde keşfetmiştim kendisini ve takibe almıştım.