2026 36. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 15:17
Merhaba arkadaşlar. Gelecek denildiğinde aklınızda ne şekilleniyor? Bir gelecek hayaliniz var mı? Gelecek ile alakalı sorular sorarak başlamak istedim çünkü dün bitti, bugün yaşandı, yarın ise ne olacağını hiç bilmediğimiz, bizi nelerin beklediği konusunda hiçbir fikrimizin olmadığı bir zaman. Yani düşünmesi bile mükemmel olan bir durumun kısa analizi. Bir önceki kitapta en kaba tabiriyle insan türünün günümüze ulaşmasını konu edinen yazarın bu eserinde ise bizleri geleceğe bir bakış, insanlığın geleceği üzerine senaryolar, yapay zeka başta olmak üzere bu konuyla alakalı çalışmalar, beklentiler, hayaller ve en önemlisi hedefler aktarılıyor. Bizler bu defa onun bu anlattığı konu hakkında çok fazla bilgiye dayalı konuşmadığını, yukarıda da bahsettiğimiz gibi senaryolar üzerinde durduğunu yani beklentilerini, hayal ettiği geleceği okuyoruz. İlk bölüm olan Homo Sapiens Dünyayı Fethediyor bölümünde net olarak karşılaştığımız durum, insanlığın diğer hayvanlardan farklı ve bulunduğu konumdan bahsediyor. İkinci kısımdaki Homo Sapiens Dünyayı Anlamlandırıyor ise ilkellikten modern hayata geçişin bir özeti niteliğinde. Kendimizi nasıl geliştirdiğimiz ve insanlığın ayakta durduğu -günümüzde yok olan bazı değerler de dahil- bu bölümde inceleniyor. Homo Sapiens Kontrolü Kaybediyor isimli son bölümde ise bizler günümüz ve geleceğin popüler temalarına odaklanıyoruz. Özellikle son bölüm diğer bölümlere göre kendini tekrar etmede bir rekora ulaşsa da ben de yazar gibi teknoloji çılgınlığının nereye varacağını ve yapay zekanın ne kadar gelişeceğini merak edenlerdenim. Yani bu gidişle gelecekte yalnızca yapay zeka araçlarını kullanabilenler hayatta kalacak, diğerleri sefalet içinde yaşayacak gibi geliyor artık. Ama bu çılgınlık nereye kadar gidecek, en çok merak ettiğim mesele bu. İnsanın yaşam süresinin uzaması meselesini ele alalım. Acaba bu yaşı çok ilerlemiş özellikle zengin kesimin parasını almak için bir masaldan mı ibaret yoksa sahiden de bu konuda birkaç tane olsun çalışma mevcut mu bunu merak ediyorum. Hayata ve geleceğe dair pek çok soru bizlere şunu da düşündürebilir. Burada tartışılan konulardan bir kitap veya film konusu da olabilir mi? Olabilir. Bir Google kıyaslaması ve resmi sitelere oranla daha kapsamlı bilgi içerdiğini söylemesi de öyle. Yani bir modernlik ve geleneksellik çatışmasını da görmemiz mümkün. Her ne kadar Google Amca pek çok konuda bilgi verse de baş ağrısından kansere kadar götüren arama sonuçları hala mevcut oldukça yapay zekanın gelişimine henüz zaman olduğunu söylemek mümkün. Sonuç olarak bizler kıtlık, veba ve savaş tanımlarıyla yüzleştiğimiz bir eser okuyoruz. Ancak bunun yanında şu çıkarımlara da şahit oluyoruz. Geçmişte hastalıktan genç yaşta ölenler yerini yaşlılara bıraktı. Artık insanlar genç yaşlarda yani 20li 30lu yaşlarda hayatını kaybetmiyor da yaşlılık nedeniyle daha fazla ölüyor. Daha dikkatimi çeken ise intihar ederek ölenlerin sayısının suçlu ölümlerinden daha fazla olması. Çocuk ölümlerinin 3/1 seviyelerden 20/1 seviyelerine düşmesi. Faydasız insan kalabalığının giderek artması ise en iyi çıkarımlardan biri. Kral Öldü Yaşasın Yeni Kral, düşüncesini biliriz. Yazarın da Tanrı Öldü Yaşasın Yeni Tanrılar, çıkarımına kızsam da hak veriyorum. Eskiden bizim bildiğimiz büyükler fazla sorgular, fazla araştırır ve onlar ‘Ateist’ oldu denir ama çok okuyup araştırmaktan denirdi. Bunu hatırlayanlarınız vardır diye düşünüyorum. Şimdi ise sadece hava atmak için, evet bildiğiniz hava artık kime atılıyorsa, sadece kendince havalı görüneceğini düşündüklerinden ilginç dinlere inananlar görüyoruz. Bazıları da ünlü oluyor ve buradan para bile kazanıyorlar. İlginç çok ilginç. Yazara da burada hak verdim açıkçası. İncelemeler: #41258618 #301267842 Okumalar: 21. Yüzyıl İçin 21 Ders Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens (İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi) Homo Deus - Yarının Kısa Bir Tarihi Hepimize iyi okumalar dilerim..
Homo Deus: Yarının Kısa Bir TarihiYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201714,4bin okunma