"Fantasy literature" dersimin vesilesiyle bu kitabı okumam başta biraz sıkıcıydı fakat yazarı ve yazarın neden yazdığını araştırınca daha da anlamlı geldi kitap.
Fantastik ve bilim kurgu yazarı Le Guin ile ilk kez tanıştığım bu eser öksüz bir çocuğun cadı teyzesi ile büyü öğrenip genç bir büyücü olma ve öğrenmek için çıktığı Adalar dünyasında hayatını tamamen değiştiren sihirli olaylar yaşan Ged'i (aslında Duny) anlatıyor. Ged büyük güçle doğmuştur, ancak gücüne duyduğu gurur onun çöküşüne yol açar; Gücünü göstermek için bir ruhu ölümden diriltmeye çalışır ve doğa yasalarına aykırı olarak bu eylemi yaparken, ona saldıran gölgeyi serbest bırakır.
Roman betimledigi bazı bölümlerde Dönüşüm, Farklı Isimlendirme ve Gölge gibi temalar ile karşılaştırmalar gördüm bir kaç araştırmamdan Le Guin'in Taoizm ile ilgili olduğunu ve hatta bazı kitap çevirmelerini yaptığını öğrendim.
Taoizm Çin'e özgü bir felsefî gelenektir. Yol anlamına gelen Taoist düşünce meditasyon astroloji gibi çeşitli uygulamaların gelişimlerini sekillendirmistir.
"Dönüşüm Ustası, kısa bir süre sonra ona, diğer öğrencilerden ayrı, gerçek Şekil Verme Büyüleri hakkında ders vermeye başladı. Ona, bir şey gerçekten başka bir şeye dönüştürüldüğünde, büyü devam ettiği sürece nasıl yeniden isimlendirilmesi gerektiğini ve bu değişime uğramış varlığın, etrafındaki varlıkların isimlerini ve doğalarını nasıl etkilediğini anlattı. Dönüşümün tehlikelerinden, her şeyden önce de bir büyücünün
kendisini dönüştürünce, kendi büyüsüne kendisinin nasıl kapılabileceğinden söz etti. Yavaş yavaş, çocuğun anladığından emin oldukça, genç Usta ona bu gizleri sadece anlatmakla kalmadı. Dönüşüm'ün Büyük Büyüleri'nin önce birini, derken diğerini öğretti ve çalışması için Şekillendirme Kitabı’nı verdi."
Bu alınta da anlayacağımiz üzere, her şeyin özünü ifade eden ve adını bilmemizin bize o şey üzerinde güç verdiği gizli bir adı vardır.Gerçek isimlerin bilgisine ve onları etkili bir şekilde söyleme gücüne sahip büyücüler, illüzyonlar yaratabilir, uzak şeyleri çağırabilir ve kendilerini veya seçtikleri herhangi bir şeyi dönüştürebilirler.
Ursula K. Le GuinYerdeniz Büyücüsü
Fantastik edebiyatın ne olduğu ile ilgili yazdığım blog yazıma da göz gezdirebilirsiniz.
englisherife.blogspot.com