···Okunma: 12 Nisan 2026 13:07 Bazı kitaplar bilgi verir, bazılarıysa insanın hayat ritmini sorgulatır; Eşeklerin Bilgeliği kitabı da benim için öyleydi. Ben zaten doğuştan biraz yavaş ve ağırkanlı biri olduğum için, bu kitabı okurken ilk kez bunun sadece bir “özellik” değil, belki de hayatla kurulan başka bir tempo olabileceğini düşündüm. :))
Bence Andy Merrifield’in Eşeklerin Bilgeliği adlı kitabını önemli kılan en temel nokta, modern insanın hız, verimlilik ve sürekli yetişme baskısı altında kaybettiği düşünme ve yaşama ritmidir. Bunu, etkili bir metafor üzerinden anlatmıştır. Merrifield burada eşeği, çoğu zaman küçümsenen bir hayvan olmaktan çıkarıp yavaşlığın, dayanıklılığın, sadeliğin ve farkındalığın simgesi haline getirmiştir. Kitap bu yönüyle sadece bir gezi anlatısı değil, felsefik derinliği olan bir düşünceyi ağır ve uzak bir dil kullanmadan yürüyüş, gözlem ve içsel sorgulama şeklinde insana yakın bir biçimde anlatmasıdır. Bu nedenle eser, insanın kendine, zamana ve hayata yeniden nasıl bakabileceği üzerine düşündüren güçlü alegorik bir metindir.
Keyifli okumalar dilerim. :)