Tarih romanlardan öğrenilmez elbette ama bana göre iyi yazılmış romanların sunduğu panaromayı da hiç bir tarih kitabı veremez.
Osmanlı döneminde İzmir’e sürgün edilen Doktor Hikmet, büyük umutlarla sığındığı Fransa’dan ve oradaki Jöntürk hareketinden beklediğini bulamaz. #300488676
Yazar, Doktor Hikmet’in romanlarda, gazete ve dergilerde okuduğu Fransa ile gerçek Fransa arasındaki uçurumu harika bir üslupla ele almış. #301564546
Belki de aradan geçen bunca zamana rağmen güncelliğini koruyan bir konuya parmak basmış. Bugünlerde sosyal medyada Avrupa ülkeleriyle ilgili çoğu zaman abartılı videoların etkisiyle hiç bir plan yapmadan soluğu yurtdışında alan gençlerimizin karşılaştığı zorluklar Doktor Hikmet’in yaşadıklarından az olmasa gerek.
Burada Jöntürk hareketi de eleştirilir. İdealist ve hürriyet aşığı bu gençlerin ciddi bir plan dahilinde hareket edemedikleri, kendi aralarında bile anlaşamadıkları vs konular hikaye içinde yer alır.
Belki bu eleştirilerileri yüzünden eser biraz geri plana atılmış olabilir. Bana göre Yaban dan sonra en derinlikli eseridir. Fyodor Dostoyevski nin zihinlerdeki abartılan Avrupa’yı eleştirdiği gezi yazısı Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları ında anlatmaya çalıştığını Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanlaştırmıştır.
İyi ki de yapmış…
Bir SürgünYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2017507 okunma