2018 34. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2018 18:11
*Spoiler içerir* Bilinmeyen Ada'yı aramak isteyen bir adamın öyküsünü okuyoruz bu kitapta. Adamın kim olduğunu bilmiyoruz, olayların nerede geçtiğini bilmiyoruz, aslına bakarsanız zamanı da bilmiyoruz. Ama sorun da etmiyoruz okurken. Hikaye Bilinmeyen Ada'yı aramak isteyen adamın kralın kapısına dayanması ile başlıyor. Kral istekleri yerine getirirmiş, adamımız bir tekne istiyor ve kral da üç gün naz yaptıktan sonra kabul ediyor. Kralın hizmetçisi ise adamla bu adayı aramak istiyor ve "karar kapısı"ndan çıkarak sarayı terk ediyor. Birlikte teknede vakit geçirmeye başlıyorlar. Böylece tek kişilik başlayan hikaye iki kişiliğe dönüyor. Kitap kısa olduğu için; (resimlerle 60 sayfa ve büyük puntolu) bu kadar kısa zamanda nasıl olur da adayı ararlar diye düşünürken; adamın aradığının ada değil kendini bulmak olduğunu anlıyoruz. Şöyle diyor adamımız: "O adaya ayak bastığımda kendimi bulmak istiyorum." Yani adamımızın tek istediği; kendini tanımak için hayatından uzaklaşmakmış. Sonra kadını güzel bulduğunu fark ediyor adamımız, ama yolculuğu nedeniyle yakınlaşmıyor, o gece çeşitli rüyalar görüyor ve sabah uyandığında kadınla sarmaş dolaş olduğunu fark ediyor. Kitabımız da birlikte teknenin ismini Bilinmeyen Ada olarak yazmaları ile bitiyor. Son cümlesi yine çok hoş: "Bilinmeyen Ada nihayet denize açılmış, kendini aramak amacıyla." Çok kısa bir kitap olmuş. O kadar kısa ki; adayı buldular mı, kadınla adama ne oldu soruları aklımıza takılıyor. Kısaca "peki şimdi ne oldu" diyoruz kitap bittiğinde. Ama yaklaşık bir saatlik olan bu yolculuk da iyi geliyor insana. Keyifle okumalar dilerim.
Bilinmeyen Adanın ÖyküsüJosé Saramago · Kırmızıkedi Yayınevi · 200927bin okunma