1000Kitab'ın o meşhur ana sayfası değil, sanki bir ego panayırı. İnsanlar, on binlerce kişiyi takibe alıyor, geri dönerlerse dükkan benim mantığıyla dijital esnaflık yapıyorlar. Derdi kitap, edebiyat ya da bir fikrin peşinden gitmek değil, tek derdi o profilindeki takipçi sayısını bir borsa endeksi gibi yukarı taşımak. Takipçi kasmayı entelektüel başarı sanan bu tayfa, platformu edebiyat mecrasından çıkarıp bildiğin bir pazar yerine çevirdi. ​En absürt olanı da o beğeni çeteleri. Yazılan metin üç sayfa sürse bile, daha ilk cümleyi okumadan beğeni butonuna çöken bir kitle var. Neden? Çünkü biliyor ki o beğenirse, karşı taraf da onun boş içeriğini beğenecek. Karşılıklı bir sen beni ağırla, ben seni ağırlayayım tiyatrosu dönüyor. Sonra bu yöntemle 500 600 beğeni alınca, birdenbire omuzları dikleşiyor, bakışları değişiyor; sanırsın ki Nobel Edebiyat Ödülü 'nü buna vermişler maşallah. "Beni bu kadar kişi onaylıyorsa en derin, en bilgili benim" :D özgüveniyle etrafa tepeden bakmaya başlıyorlar. ​Oysa o beğenilerin içinde ne bir fikir var ne de bir idrak. Tamamen algoritmik bir kurnazlık ve popülarite açlığından ibaret her şey. Kitaplar, bu insanların elinde sadece üzerine basıp yükselecekleri birer basamak haline gelmiş. Okuduğu eserin ağırlığı altında ezilmesi gerekirken, o eserin sırtına binip takipçi sayısıyla hava atan bu sahtelik, gerçekten can sıkıcı. Entelektüelliği nicelikle, yani rakamlarla ölçebileceğini sanan bir zihniyetin ; ne kitaba, ne yazara, ne de kendine zerre saygısı yoktur. Kendi kurdukları o yankı odasında, birbirlerini alkışlayarak dev aynasında görmeye devam edebilirler ama dışarıdan bakınca sadece komik görünüyorlar.
2 +1'leme
8,9bin Gösterim
Yıllardır bu siteyi kullanıyorum. Zaman içerisinde popüler olmak için ön plana çıkmaya çalışan yüzlerce insan tanıdım. Şimdi hiçbirisi yok :) Bir süre sonra kendileri gibi tuhaf tiplerle çekememezlik sebepli kavga edip kapatıp gidiyorlar. Kesin bilgi :) Amacı kitap olan insanlar da aynı şekilde devam ediyorlar. Bu uygulamada bir kenarda takılmak en iyisidir.
Berken
Kesinlikle. O suni beğeniler biraz düşünce hemen sırra kadem basıyorlar zaten. Eskiden her gün akışın başında olan, sürekli göz önünde duran o isimlerin şimdi esamesi okunmuyor, hepsi uçup gitti. Geriye yine sadece o sessiz, derdi gerçekten kitap olanlar kaldı.
daha kötüsü saçma sapan iletilerin alıntılardan daha çok beğeni alması... uygulamanın algoritması bozuldu iyice.
Her biji mamoste👏🏻👏🏻
Sax bî mamoste 🙏
engellediğim gerzeklerden biri de bana hakaret etmek amacıyla ''paylaşımlarına bak beğenisi bile yok'' demişti. tam bi mal çetesi sardı burayı.. sanki biz beğeni almak için paylaşıyorz.
Bu popülarite ve etkileşim budalalığından, ne yazık ki bu platform da nasibini alıyor...
Evet, maalesef.
Gidene kibarca bir by by :) şu da var ama tabii olarak İnsan sosyal bir varlık Görülmek anlaşılmak Ne bileyim Beğenilmek istiyor O kesime bu bakış açısıyla bakınca hak veriyorum Ama ben kişisel olarak Sadece okuduğum kitapların bir çeşit listelemesini yapıyorum Sevdigim kısımlarından alıntı Bazen de canım yorumlamak istiyor Bazen okuduğum kitapları bir başkasıyla konuşmak istiyorum ama henüz öyle birine denk gelmedim Hep konu başka eksenlere kayıyor:) Ben niye böyle uzun uzun yazdım bu arada Bu konuşasım varmış galiba Kusura bakmayın:)
Berken
Estağfurullah, kusurluk bir durum yok. Kitapları bir dertleşme aracı olarak görmek, sadece okumak değil onlarla yaşamaktır. İnsan bazen sadece beğenilmek değil, fikrinin yankısını duymak ister galiba. Yazdıklarınızda bu arayışı görmek çok kıymetli. Yorumlarınızın ve listenizin eksilmemesi dileğiyle.