Kralların Çarpışması - Kısım 2 , George R. R. Martin in kurduğu dünyanın iyice sertleştiği ve olayların artık gerçekten hız kazandığı bir bölüm.
İlk ciltte hazırlığı yapılan pek çok gelişmenin karşılığını burada görmeye başlıyoruz. Taht mücadelesi daha açık, daha acımasız bir hâl alırken, karakterlerin aldığı kararların sonuçları da çok daha net hissediliyor. Bu da hikâyeyi ister istemez daha sürükleyici kılıyor.
En güzel taraflarından biri, hiçbir karakterin tamamen “iyi” ya da “kötü” olmaması. Herkes kendi açısından haklı gibi ve bu da okurken insanı sürekli sorgulamaya itiyor. Farklı karakterlerin gözünden anlatım devam ettiği için de olaylara tek bir pencereden bakmıyorsunuz; bu da kitabı daha zengin ve ilgi çekici yapıyor.
Bu ciltte tempo da belirgin şekilde artıyor. Özellikle savaş sahneleri ve stratejik hamleler hikâyeye ciddi bir hareket katıyor. Okurken “bir bölüm daha” diyerek ilerlemek çok kolaylaşıyor.
Tabii ki çok fazla karakter olması zaman zaman takip etmeyi zorlaştırabiliyor, ama olayların iyice netleşmeye başlaması bu durumu biraz daha katlanılır hâle getiriyor.
Kısacası, ikinci cilt; serinin içine daha fazla çeken, temposu yükselen ve okuru hikâyenin tam ortasına bırakan güçlü bir devam kitabı.