(2014)
2026 97. kitabı
Masallar Cilt #1Masallar Cilt #1 (Fables - Diğer Ciltler dahil) serisini 14 yaşında okumaya başladım. Türkçe baskısı olmadığı için PDF üzerinden İngilizce okudum ve açıkçası İngilizcemi geliştirmemde ciddi katkısı oldu. Bu yüzden benim için sadece bir çizgi roman serisi değil, kişisel olarak da ayrı bir yeri var. Serinin temel fikri başlı başına çok güçlü: Masal dünyası (Homelands), “The Adversary” olarak bilinen karanlık bir güç tarafından işgal ediliyor ve bu karakterler kendi dünyalarından sürülerek bizim dünyamıza, New York’ta kurdukları gizli bir topluluğa sığınıyorlar. Pamuk Prenses, Bigby Wolf, Jack, Cinderella gibi karakterleri modern dünyada görmek ilk başta ilginç bir fikir gibi duruyor ama seri bunu yüzeyde bırakmıyor. Bu karakterler burada sadece “yaşamıyor”, değişiyor. Fables evrenini her zaman yetişkin buldum çünkü klasik masalları alıp idealize etmiyor. Aksine, bu karakterlerin zamanla nasıl yıprandığını, nasıl daha sert, daha küfürbaz, daha umursamaz hale geldiklerini gösteriyor. Bu da seriyi sıradan bir uyarlama olmaktan çıkarıp karakter odaklı, gerçekçi bir anlatıya dönüştürüyor. Serinin başlangıcında Bigby Wolf ve Snow White’ın Rose Red’in kayboluşunu araştırmasıyla bu dünyaya giriyoruz. Bu polisiye başlangıç aslında sadece bir giriş; asıl mesele bu karakterlerin iç dünyası. Seride dikkatimi en çok çeken karakter elbette Bigby Wolf oldu. Onda hep kendimden bir şeyler buldum, hissettim ama hep ürktüm. Gelecekte, büyüdüğümde olmaktan çekindiğim, dönüşmekten korktuğum bir karakter, adamdı kendisi. Çünkü ne kadar değişmeye çalışsa da geçmişinden tamamen kopamayan bir yapısı var. İçindeki “kurt” her zaman bir şekilde varlığını sürdürüyor. Bence serinin asıl gücü burada: Masalların yozlaşması değil, bizim dünyamızın bu karakterleri bile değiştirecek kadar sert ve kirli olması. Okurken insan ister istemez şunu sorguluyor: Bu karakterler kendi dünyalarında kalsaydı, tüm zorluklarına rağmen daha mı iyi olurdu? Seriyi bitirdiğimde aklımda kalan en net soru şuydu: Bu dünyada yaşayıp yavaş yavaş değişmek mi, yoksa kendi dünyalarında kalıp savaşarak ölmek mi daha anlamlı? Ayrıca The Wolf Among Us oyununu da çıktığı yıl ve sonrasında birkaç kez oynadım. Teşekkürler Bill WillinghamBill Willingham
İnceleme
Masallar Cilt #1Bill Willingham · Arka Bahçe Yayıncılık · 2017116 okunma