2026 21. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 19:41
Hayvanlaşan İnsan – Émile Zola 19. yüzyılın karanlık ve kasvetli atmosferindeyiz. Paris ile Le Havre arasında işleyen bir demiryolu hattında; cinayet, arzu ve politik hesapların iç içe geçtiği tuhaf bir hikâye: Hayvanlaşan İnsan. Severine, çocuk yaşta nüfuzlu bir adam olan Grandmorin’in evine alınır ve yıllar boyunca sistematik istismar ve tecavüze maruz kalır. Bu karanlık geçmiş, kocası Roubaud tarafından öğrenildiğinde, kıskançlık ve öfke patlamaya dönüşür. Roubaud, karısına saldırır ve ardından Grandmorin’i öldürür. Cinayete Severine de ortak olur. Olay soruşturulur; ancak cinayetin ardındaki gerçek, yani Grandmorin’in sapkınlığı, devlet ve siyaset tarafından örtbas edilir. Çünkü iktidara yakın bir ismin bu şekilde anılması, yaklaşan seçimler öncesinde kabul edilemezdir. Böylece adalet, bir kez daha siyasetin gölgesinde ezilir. Cinayetin failleri yaşamlarına devam ederken, suçsuz insanlar yargılanır. Roubaud kumara sürüklenir, çöküşe gider; Severine ise yeni ilişkiler arar. Bu ilişkilerden biri, Roubaud’un iş arkadaşı Jacques ile yaşadığı tutkulu aşktır. Ancak Jacques, kadınlara karşı bastırılmış bir öldürme dürtüsü taşıyan, derin biçimde hastalıklı bir karakterdir. Severine, kocasından kurtulmak için Jacques’ı kışkırtır. Fakat bu istek, Jacques’ın içindeki karanlığı yeniden uyandırır. Hikâye ilerledikçe tren hattı; aşkın, cinayetin, entrikanın ve hukuksuzluğun iç içe geçtiği bir sahneye dönüşür. Zola, bu eserinde yalnızca bireylerin karanlığını değil, 19. yüzyıl Fransa’sının yargı ve siyaset mekanizmalarını da acımasızca teşhir eder. Adaletin nasıl çürüdüğünü, iktidarın gerçeği nasıl eğip büktüğünü ve insanın içindeki ilkel şiddetin nasıl bastırılamadığını gözler önüne serer. Roman boyunca hissedilen muhalif ton, adalet ve şeffaflığın yok olduğu toplumların kaçınılmaz çöküşünü anlatır. Bu bağlamda tren metaforu dikkat çekicidir: Bana göre Zola’nın treni, devleti temsil eder. Kontrolsüz bırakıldığında ise bu tren, içindekilerle birlikte kaçınılmaz olarak uçuruma sürüklenir. Emile Zola Hayvanlaşan İnsan
Hayvanlaşan İnsanEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20253,976 okunma
Kitabı okumamıştım sevgili hocam ancak sanki gündemimizdeki bir haberi okur gibi okudum. Nasıl birebir aynı. Siyasetin, adam kayırmacılığın, adaletin yok edilmesinin her dönemde, her memlekette bu kadar çirkince, açıkça var olması midemi bulandırdı. Ancak gerçekler er geç gün yüzüne çıkacaktır ve sessizce bekleyen doğruları herkes öğrenecek, adalet yerini bulacaktır. Edebiyat ile politikanın ayrılamaz olduğunu, her cümlemizin bir manifest yerine geçtiğini düşünüyorum artık. Sanatçıların, aydınların, filozofların bu toplumun gerçeklerini haykırması ve reaksiyonda öncü olmaları gerektiğine daha da çok inanıyorum. İyi bir okurun da kesinlikle Dünya tarihi, siyasi tarih, coğrafya, din, bilim, biyoloji (evrim) hakkında bol okumalar yaparak gerçek edebiyat zevkini arşa çıkarabilecekleri önerisinde bulunarak teşekkür ediyorum incelemeniz için 🙏
Bir Yudum İmge
O kadar doğru ve güzel yazmışsınız ki kıymetli hocam öncelikli bu değerli fikirler için çok teşekkür ederim.. ne yazık ki coğrafyamızda adaleti mumla arar olduk faili meçhuller tecavüzler ve nepotizm almış başını gidiyor. Bu karanlık çağda kitaplar yolumuzu aydınlatsın..