Tam anlamıyla bir “şaheser” okudum. Zaten kitabın yazarı John Steinbeck John Steinbeck de eseri hakkında “hep bu kitabı yazmak istedim, bu kitabı yazabilmek için çalıştım, bu kitabı yazabilmek için dua ettim.” demiştir.
Kitap adeta bir kaç ciltlik bir seri olabilecek kadar kapsamlı ama bir o kadar da elden bırakılmayacak derecede sürükleyici. Adeta, ana kahramanları olan Trask ve Hamilton ailelerinin hayatını çocukluğundan ölümüne kadar bir film gibi izliyorsunuz hissi yaratıyor.
Kitapta çok derin konular olmakla birlikte, temel olarak Habil ile Kabil arasındaki iyilik kötülük mücadelesini; önce iki kardeş Charles ile Adam arasındaki kendini babalarına (yani Tanrıya) sevdirme, kabul ettirme üzerinden daha sonra da Adam’ın çocukları Aron ve Cal arasındaki ‘kabul görme’ üzerinden hayatın içine katıyor. Üstelik bunu göze soka soka değil de okuduktan sonra bir puzzle gibi oturacak şekilde anlatmış olması en güzeli. Kitabı bitirdiğinizde farkediyorsunuz ki her iki kardeşlerden biri de Kabilin kaderini yaşıyor biri Habilin.
Ayrıca kitapta daha anlatılacak çok derinlik var. Mesela “timşel” meselesi. Ama hepsini burada anlatıp uzatmak istemiyorum.
Özetle; roman okumak gibi bir alışkanlığınız varsa, mutlaka bu kitabı geç kalmadan okuduklarınız arasına katmalısınız.
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 201711,5bin okunma