Körlük
2026 9. kitabı
José Saramago (1922-2010), edebiyat dünyasının en özgün seslerinden biri olarak kabul edilen, Nobel Edebiyat Ödüllü Portekizli yazardır. Yoksul bir köylü ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, teknik ressamlıktan redaktörlüğe kadar pek çok farklı işte çalışmış ve asıl edebi ününe 60'lı yaşlarından sonra kavuşmuştur. ​Körlük en ünlü eseridir. Bilinmeyen bir şehirde aniden yayılan bir körlük salgınını anlatır. Kitap, insanların kriz anlarında nasıl canavarlaştığını veya dayanışma gösterdiğini sorgulayan çarpıcı bir distopyadır. Körlük kitabında Saramago hiçbir karaktere isim vermemiştir. Doktor", "Doktorun Karısı", "İlk Kör", "Koyu Renk Gözlüklü Kız" gibi sıfatlarla anılırlar. Bu, olayın evrenselliğini vurgular. Körlük, sadece bir felaket senaryosu değil, aynı zamanda bir psikolojik analizdir. Bu kitap seni oldukça rahatsız edebilir ama bitirdiğinde dünyaya ve çevrendeki insanlara çok daha farklı bir gözle bakmanı sağlar. Eğer bu tarz distopik ve düşündürücü hikayeleri seviyorsan, listende mutlaka olmalı bence. Ben bu kitabı çok sevdim. Kitap bence okunması ve düşünülmesi gereken bir kitap
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,8bin okunma