2026 39. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2026 11:08
“Jean dansa davet”, derinlikli bir içsel yolculuk vaadiyle başlayan; fakat bu vaadini tam anlamıyla gerçekleştiremeyen bir metin olarak kaldı benim için. Kitap boyunca hissedilen o yoğunluk çabası, ne yazık ki gerçek bir duygusal etkiye dönüşmekte zorlanıyor. Eserin merkezinde yer alan Jean karakteri, kuşkusuz psikolojik açıdan işlenmeye müsait bir figür. Yazar, onun iç dünyasını katmanlandırmaya çalışırken zaman zaman etkileyici cümleler kuruyor. Fakat bu içsel derinlik çabası, yer yer tekrara düşen anlatım ve durağanlık nedeniyle gücünü kaybediyor. Okur olarak karaktere yaklaşmak isterken, anlatının ağır temposu ve sürekli içe kapanan yapısı bir mesafe yaratıyor. “Dansa davet” metaforu ise kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri. Hayatın sunduğu fırsatlar, yüzleşmeler ve kaçırılmış anlar üzerinden kurulan bu metafor aslında oldukça güçlü bir potansiyele sahip. Ancak bu potansiyelin tam anlamıyla işlenemediğini düşünüyorum. Metafor, zamanla derinleşmek yerine aynı duygusal düzlemde kalıyor ve beklenen etkiyi zayıflatıyor. Yazarın dili şiirsel ve yer yer etkileyici olsa da, bu üslup bazı bölümlerde anlatının önüne geçiyor. Duyguyu hissettirmek yerine, duygunun etrafında dolaşan bir anlatım tercih edilmiş gibi. Bu da metni zaman zaman yorucu ve tekrar eden bir hâle getiriyor. Kişisel olarak en çok zorlandığım nokta, kitapla duygusal bir bağ kuramamış olmam. Anlatılanlar yabancı değil, hatta yer yer tanıdık; fakat bu tanıdıklık bir yakınlık hissi yaratmak yerine, sanki uzaktan izliyormuşum gibi bir etki bıraktı. Bu da kitabın bende kalıcı bir iz bırakmasını zorlaştırdı. Sonuç olarak “Jean dansa davet”, iyi bir fikre ve güçlü olabilecek bir altyapıya sahip olmasına rağmen, bu potansiyeli tam anlamıyla gerçekleştiremeyen bir eser gibi hissettirdi. Daha yoğun, daha odaklı bir anlatımla çok daha çarpıcı olabilecekken, mevcut hâliyle bende eksik kalmış bir hikâye duygusu bıraktı.
Dansa DavetJean Teule · Sel Yayıncılık · 202011,1bin okunma
Benimde beklentimin altında kalan bir kitap olmuştu. Ama yazarın intihar dükkanı kitabı çok daha faeklı duygular hissettirmişti.Bir de Türklere olan korkusu ve ön yargısı kızdırdı. Kitabın başında çok ağır bir hüzün vardı. Kaleminize sağlık.
Sinem Aydoğan
“İntihar Dükkanı” kitabını okumadım. Benimde beklentimin baya altında kaldı. “İntihar Dükkanı” kitabınıda merak ettim, en kısa okucam. Teşekkür ederim ✨🌸