·240 syf.····Okunma: 25 Nisan 2026 00:00 Reşat Nuri Güntekin’in bir çok romanlarını okudum bu eserinde de yine sade ama etkili anlatımıyla insan ruhuna dokunmayı başarmış. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan yazar, bu hikâyede büyük olaylar anlatmak yerine, insanın iç dünyasına ve hayata bakışına odaklanıyor.
Eserin konusu çok büyük dramatik olaylara dayanmıyor; daha çok bireyin yaşamı algılayışı, umutları ve içsel dünyası etrafında şekilleniyor. “Gökyüzü” burada sadece fiziksel bir şey değil; aynı zamanda bir özgürlük, umut ve kaçış simgesi gibi. Karakterlerin gündelik hayatın sıkıcılığı ve sınırlılığı içinde, yukarıya yani gökyüzüne bakarak başka bir anlam arayışı içinde olduklarını hissettim. Bu da hikâyeyi basit bir anlatıdan çıkarıp daha sembolik bir hâle getirmiş.
Reşat Nuri’nin dili her zamanki gibi çok sade, akıcı ve anlaşılır. Ama bu sadeliğin içinde derin bir duygu var. Süslü cümleler yok, karmaşık anlatımlar yok; ama okurken içime dokunan bir samimiyet var. Yazar, küçük detaylarla büyük duygular yaratmayı çok iyi biliyor. Bu yüzden hikâye kısa olmasına rağmen etkisi uzun sürüyor.
Ben okurken özellikle şu duyguya takıldım: İnsan bazen hayatın içinde sıkışıp kalmış hissediyor ama küçük bir şey bir gökyüzü, bir bakış, bir düşünce ona yeniden umut verebiliyor. Gökyüzü bana bu hissi çok sade ama etkili bir şekilde verdi. Büyük olaylara gerek olmadan da insanın iç dünyasının ne kadar derin olabileceğini hatırlattı.
Aynı zamanda hikâye bana şunu düşündürdü: Mutluluk ya da huzur bazen ulaşılması zor şeyler değil; belki de sadece bakış açımızı değiştirmekle ilgili. Gökyüzü herkes için aynı ama herkes ona aynı anlamı yüklemiyor. Bu da hikâyeyi daha evrensel bir noktaya taşıyor.