32 – Tess Gerritsen | Cerrah
2026 97. kitabı
32 – Tess Gerritsen | Cerrah Popüler gerilim romanları çoğu zaman iki uç arasında sıkışır: ya yalnızca olay örgüsüne yaslanır ya da karakter derinliğini artırmaya çalışırken temposunu kaybeder. Cerrah ise bu ikiliği oldukça dengeli kuran metinlerden biri. Roman, yalnızca bir seri katil hikâyesi anlatmakla kalmaz; aynı zamanda şiddetin estetiği, bedenin kırılganlığı ve kontrol arzusunun karanlık biçimleri üzerine de düşünmeye zorlar. Açılış: Soğukkanlı Bir Zihnin İçinden Romanın daha ilk sayfalarında okur doğrudan katilin zihnine yerleştirilir. Bu tercih, klasik polisiyelerde sık gördüğümüz “faili saklama” stratejisinden farklıdır. Burada mesele katilin kim olduğu değil; nasıl düşündüğü ve neden böyle davrandığıdır. Açılış sahnesinde, bir kadının cesedinin nasıl bulunacağını adım adım anlatan bir iç monologla karşılaşırız. Bu anlatım yalnızca gerilim yaratmaz; aynı zamanda bir tür kontrol fantezisini açığa çıkarır. Katil, yalnızca öldürmekle ilgilenmez. Süreci tasarlar, planlar, hatta başkalarının tepkilerini bile önceden kurgular. Bu noktada romanın tonu netleşir: Bu, rastgele işlenen cinayetlerin hikâyesi değil; titizlikle kurgulanmış bir şiddetin hikâyesidir. Tıbbi Gerilim: Bedenin İçine Giren Anlatı Gerritsen’in en güçlü taraflarından biri, tıbbi bilgiyi anlatının merkezine yerleştirme biçimi. Otopsi sahneleri, cerrahi müdahaleler ve anatomik detaylar yalnızca dekoratif değil; doğrudan hikâyenin parçası. Özellikle kurbanların bedenine uygulanan kesiler, sıradan bir şiddet eylemi olmaktan çıkar. Katilin kullandığı teknikler, bir cerrahın soğukkanlılığıyla örtüşür. Bu da romanın en rahatsız edici sorularından birini doğurur: İyileştirmek için kullanılan bilgi, yok etmek için de kullanılabilir mi? Otopsi sahnelerinde gördüğümüz detaylar —kesinin yönü, kullanılan iplik, organların çıkarılması— katilin yalnızca rastgele biri olmadığını gösterir. Bu bilgi, gerilimi artırmakla kalmaz; aynı zamanda suçun doğasını da değiştirir. Bu artık “cinayet” değil, bir tür müdahaledir. Rizzoli ve Moore: Güç, Mesafe ve Gerilim Romanın merkezinde iki dedektif yer alır: Jane Rizzoli ve Thomas Moore. Bu ikili yalnızca olayı çözmeye çalışan karakterler değildir; aynı zamanda kendi aralarındaki güç ilişkileriyle de dikkat çeker. Rizzoli, erkek egemen bir alanda var olmaya çalışan, sert, mesafeli ve sürekli kendini kanıtlamak zorunda hisseden bir karakterdir. Moore ise daha deneyimli, daha sakin ama aynı zamanda duygusal yük taşıyan bir figürdür. İkili arasındaki gerilim yalnızca profesyonel değildir. Aynı zamanda bakış açılarının çatışmasıdır. Rizzoli daha doğrudan ve sert bir yaklaşım sergilerken, Moore daha analitik ve temkinlidir. Bu dinamik, romanın yalnızca bir suç hikâyesi olmasını engeller. Çünkü soruşturma ilerledikçe, karakterlerin kendi sınırları da görünür hâle gelir. Katilin Profili: Kontrol, Ritüel ve Tekrar Romanın en çarpıcı taraflarından biri, katilin davranış biçiminin rastlantısal olmamasıdır. Kurbanların seçimi, bağlanma biçimi, kesilerin yönü ve hatta olay sonrası bırakılan “düzen” bile bir tür ritüele işaret eder. Kurbanın geceliğinin özenle katlanıp bırakılması gibi detaylar, şiddetin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda sembolik bir boyutu olduğunu gösterir. Katil, bir iz bırakmak ister. Ama bu iz, klasik anlamda bir mesaj değil; daha çok bir imzadır. Bu da romanı klasik “kim yaptı?” sorusundan uzaklaştırır. Asıl soru şudur: Bu kişi neden bu kadar düzenli, bu kadar kontrollü ve bu kadar tekrar eden bir şiddet biçimi geliştiriyor? Travma ve Geri Dönüş Romanın ilerleyen bölümlerinde Catherine Cordell karakteri üzerinden travma meselesi daha görünür hâle gelir. Cordell’in geçmişte yaşadığı saldırı ile mevcut cinayetler arasındaki bağlantı, hikâyeye yeni bir katman ekler. Bu noktada Gerritsen, travmayı yalnızca bir geçmiş olayı olarak ele almaz. Travma, geri dönen, tekrar eden ve bugünü şekillendiren bir deneyimdir. Cordell’in karakteri, yalnızca kurban ya da tanık değildir. Aynı zamanda hayatta kalmanın ne anlama geldiğini sorgulayan bir figürdür. Gerilim: Hızdan Çok Yoğunluk Cerrah, hızlı akan bir roman. Ancak gerilimini yalnızca tempo üzerinden kurmaz. Asıl gerilim, sahnelerin yoğunluğundan gelir. Özellikle otopsi ve ameliyat sahneleri, okuru fiziksel olarak rahatsız edecek kadar detaylıdır. Bu detaylar, romanı daha “gerçek” kılar. Ama aynı zamanda okurla metin arasında mesafeyi de azaltır. Çünkü burada anlatılan şey soyut bir korku değil; bedenin doğrudan parçalanmasıdır. Bu nedenle roman, yalnızca merak duygusuyla değil; rahatsızlık duygusuyla da ilerler. Sonuç: Şiddetin Estetiği mi, Anatomisi mi? Tess Gerritsen’in Cerrahı, klasik bir seri katil romanından daha fazlasını sunuyor. Bu metin, şiddeti yalnızca bir olay olarak değil, bir sistem olarak ele alıyor. Katilin davranışları, kullandığı yöntemler ve kurduğu düzen, bu sistemin parçaları. Roman boyunca şu soru giderek daha belirgin hâle geliyor: Şiddet bir sapma mı, yoksa belirli koşullar altında ortaya çıkan bir düzen mi? Gerritsen bu soruya doğrudan cevap vermez. Ama okuru bu sorunun içinde bırakır. Ve belki de romanın en rahatsız edici yanı tam olarak budur: Şiddet, düşündüğümüz kadar kaotik olmayabilir. – Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 30.04.2026
İnceleme
CerrahTess Gerritsen · Doğan Kitap · 201817,2bin okunma