2026 23. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 00:00
“Dışarıda kalan gökyüzü, belki yine masmavi, güneşliydi. Eskiden olduğu gibi.” Aslında yukarıdaki alıntı kitabı özetliyor denilebilir. Aşk öykülerinden aşina olduğumuz Tomris Uyar meğer usta bir öykücüymüş de haberimiz yokmuş. Burada bile kaçımız yazarın eserlerinden haberdarız ki… Uyar’ın 1979 yılında kaleme aldığı Yürekte Bukağı Sait Faik Öykü Armağanı’na layık görülen eseridir. Benimse yazar ile tanışma kitabım. Eser içerisinde birbirinden bağımsız on durum öyküsü bulunmakta. Bukağı, hayvanların ayağına bağlanan köstek. Eserin içerisinde de yazarın deyimiyle ‘Sıkıyönetim döneminde yaşamın her alanında yüreklerine bukağı vurulmuş insanlar’ın öyküleri yer almakta. Eserde içsel sıkıntılar, hüzün ve huzursuzluk ön planda. Yazar kullandığı bilinç akışı ve iç monologlar da anlatımı kuvvetlendirmiş. Bazı öyküleri pek sevemesem de dilinin sadeliğiyle, betimlemeleriyle, üslubuyla ve imgeleri kullanmasıyla bence okunabilir bir eserdi. Tomris Uyar’ın kalemiyle tanışmak isteyenlere tavsiye edebilirim. Keyifle okuyun.
Yürekte BukağıTomris Uyar · Can Yayınları · 20241,435 okunma