Bilimkurguya modern bir dokunuş: Andy Weir
2026 13. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 18:11
Marslı ile çıkış yapan yazar Andy Weir, üçüncü kitabı Kurtuluş Projesi’nde de ilk kitabında yaptığı gibi kurgunun yanında saf-çiğ bilimi bizlere enfes bir şekilde tattırıyor. Ayrı olarak bu kitabında kurgu konseptini zamansal açıdan değiştirmiş olduğunu fark ediyoruz: Bir yandan şimdi de ilerlerken aynı zamanda geçmişi de hatırlayıp o zaman diliminde de ilerliyoruz. Baş karakterimiz bir ortaokul fen bilimleri öğretmeni Ryland Grace. Geçmişte ortaya attığı bir makale de sırf farklı düşündüğü için bilim dünyasında yuhalanan zeki bilim insanının kariyeri ta o zamandan son bulmuş gibi görünüyordu. Ta ki insanlık; Dünya’daki karbon bazlı yaşamı tehdit eden, Güneş’in enerjisini vakum misali emen küçük organizmalarla karşılaşana kadar… Hazırlıklar, problemler, çözümler, ani kayıplar, ani kararlar derken “Kurtuluş Projesi” hayata geçer… Uzayda tek başına insanlığı kurtarmaya çabalarken karşısına çıkan beklenmedik ilginç bir dost… Kahramanımız bu tabiri uygunsa intihar görevini tamamlayıp Güneş’i ve insanlığı kurtarabilecek midir? Fikrimce bilimkurgu her okura uygun bir tür değildir. Özellikle de Andy Weir tarzı modern yazarların eserlerini okuyacaksanız. Kitabın içinde fenni, matematiksel birçok terim ve hesaplama geçiyor. Ben bu tür konulara ilgili olduğum için açıkçası fazla zorluk çekmesem bile yer yer benim için bile bir anlığına kitap ağırlaşabiliyor. Eğer bu eseri okumayı düşünüyorsanız bu söylediklerimi aklınızdan çıkarmayın, aksi hâlde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Kurtuluş ProjesiAndy Weir · İthaki Yayınları · 20251,685 okunma