Kurtuluş Projesi

Yazar:
Andy Weir
Çevirmen:
Emre Aygün

bu kitabı okuyun. tamam mı, soru?
2026 17. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 17:51
Selam dostlarımm <3 herkes iyi mi, soru? Bu inceleme de hem kitabın hem de filmin incelemesi olacaktır. Spoiler da bulunacak ama merak etmeyin, uyarı var. Konu: Güneş’in ışığını emen ‘Astrofaj’ mikroorganizması insanlığın son bulmasına sebep vermektedir. Bunun için oluşturulan bir uzay görevi başlatılır. Geri dönüşü olmayan bir intihar görevidir. Ryland Grace bu projenin bilim insanıdır ama kendini tek başına uzay gemisinde bulur. Komada olmanın ardından neden burada olduğunu ve neler yapması gerektiğini hatırlamaya çalışır. Dünyayı kurtarmaya çalışmasında ona yardım eden bir yabancı ile bir çalışmaya başlarlar. İçerik: Her yaşa uygundur. İnceleme Eveett geldik asıl konumuzaaaa. Uzun zamandır böyle bir bilim kurgu okumamıştım ve iyi ki okumuşum dedirtti. İçinde matematiksel terimler olmasına rağmen hiç sıkılmadım. Uzay, fizik gibi konulara ilginiz varsa da daha zevkli okuyacağınıza eminim. Ana karakterimiz Ryland Grace o kadar komik ki kjfbnrks, okurken baya eğlendim. Onunla beraber neden orada olduğunu ve neler yapacağını aşama aşama öğrenmek benim daha çok hoşuma gitti. Betimleme konusunda da oldukça başarılı buldum. Zihnimde canlandırmam kolay oldu. Dili zaten sürükleyiciydi; dediğim gibi özellikle Grace’nin zihnini okurken baya aktı. Ve benim favori karakterim ROCKY :’) MY SHAYLAAAA <3 <3 siz de onu seviyorsunuz, soru? Rocky’nin dilinin kitapta müzik notaları ve onun dilindeki sayılarla yazılmasını yaratıcı buldum. :) Başından beri amaçları dünyalarını kurtarmak ve bunu yaparken fedakârlık yapmadan duramıyorlar :’( Grace zaten zeki bir karakter, Rocky’nin tamir yeteneği ile de harika bir ikili oldular. Yani ikisinin uyumu HARİKAYDI. Hem güldüm hem de ağladım. :’( SPOILER ARASI * * * * * * * Rocky’nin tüm arkadaşları öldüğü için dostunun
Kurtuluş Projesi
2026 64. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 18:04
kitabı bitirdikten sonra odada boş boş duvara baktııım... gerçekten o kadar iyiydi ki etkisinden hala çıkamıyorum. Andy Weir , Marslı’dan sonra çıtayı öyle bir yere taşımış ki, bilim kurgu sevmeyenlerin bile bu kitaba bayılacağına eminim.kitabı sınav okumama ramen gayet rahat bir şekilde okudum ben normalde uzay filmlerinde ve kitapların da çok gerilirim ve korkarımm ama bu kitap o kadar güzel kii... Ne Anlatıyorr? (Spoiler İçermez) ana karakterimiz Ryland Grace, gözlerini hiç bilmediği bir uzay gemisinde açıyor. yanındaki diğer iki mürettebat ne yazık ki ölmüş ve daha da kötüsü, Grace ilk başta kendi adını bile hatırlamıyo. hafızası yavaş yavaş yerine geldikçe çok büyük bir gerçeği fark ediyor: Güneş, "Astrofaj" adı verilen bir canlı yüzünden enerjisini kaybediyor ve eğer bir çözüm bulunamazsa Dünya buz devrine girip yok olacak. yani bizim bu hafızasını kaybetmiş tatlı bilim insanımız, insanlığın son umudu olarak uzayın derinliklerinde tek başına bir kurtuluş yolu arıyor. Kitabı Benim İçin Unutulmaz Yapan Detaylaarr: Kurgunun Kusursuzluğu: kitap iki farklı zaman diliminde ilerliyor. bir yandan Grace’in geçmişte bu göreve nasıl seçildiğini flashback’lerle öğreniyoruz, diğer yandan uzaydaki anlık hayatta kalma mücadelesini izliyoruz. bu tempo o kadar dengeli ki, "bir bölüm daha" derken sabahı bulabiliyorsunuz[ben bulduum]. Bilimin En Eğlenceli Hali: kitapta ciddi anlamda fizik, kimya ve biyoloji teorileri var. Ama yazar bunu o kadar samimi ve esprili bir dille anlatıyor ki, ders çalışıyormuş gibi değil de çok havalı bir deneyin parçasıymış gibi hissediyorsunuz. Ryland Grace'in iç sesleri ve esprileri şahaneydi! Yalnızlık ve Dostluk: kitabın ortalarına doğru hikayeye öyle bir dinamik dahil oluyor ki (sürprizini kaçırmak istemiyoruuum), kalbimi sıcacık yaptı. Kitap
İnceleme
2022 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 14:35
Okuduğum en iyi bilim kurgu kitabiydi. Uzaya merakli olanlara şiddetle tavsiye ederim. Kitabin tek eksi yönü bilimsel kelimeler çok fazla ve bu yuzden fen alaninda az da olsa bilginiz olmali yoksa kitabı okurken anlamakta zorlanabilirsiniz.
1000k
Kurtuluş ProjesiAndy Weir · İthaki Yayınları · 20251,682 okunma
Şaşırtıcı ama güzel bir son.
2026 26. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2026 14:45
Nasıl Grace dünyadan onlarca ışık yılı uzakta, başka bir yıldız sisteminde yapayalnızsa; ben de kendimi bazen insanlardan o kadar uzakta hissediyorum. İletişim kurduğum insanlarla iyi anlaşamıyor ve onları her zaman kendimden uzaklaştırıyorum. Bu durum bazen beni kötü hissettirse de bazen özgürmüşüm gibi hissettiriyor. Kimseye bağımlı kalmamak, tek başınalık beni özgür bir birey yapıyor; çünkü o zaman Grace ya da Rocky gibi kurtarmam gereken ya da bağımlı olduğum kişiler olmuyor. Kitaba gelirsek, kitap "bayağı bayağı" bilim akıyor. Ben de bilimden çok anlamadığım için kitaptaki teorik kısımları geçiyorum ve beni en çok etkileyen yere geliyorum: Rocky ve Grace’in ilişkisine. O kadar harika bir ikiliydiler ki… İkisi de bana insanın her zaman birine tutunma ihtiyacı olduğunu gösterdi. Sonu ise beni bir hayli şaşırttı; bu kitap aklımın bir köşesinde her zaman yerini koruyacak. Görüşürüz Rocky ve Grace... Şu an “dostum” diyebileceğim biri yok. Ama kim bilir, belki ben de gerçek dostumu güneş sisteminin çok uzağında, başka bir gezegende bulurum. Bu arada film güzeldi, tavsiye ederim. *Her zaman dediğim gibi inceleme yazmaktan anlamam. O yüzden bende kitabın bende uyandırdığı duyguları yazıyorum. Okuyanlara çok teşekkür ederim. Hepinize keyifli okumalar.
2023 9. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2023 03:16
"Ama çok uzun süre üzgün kalamayız. Sen bilimcisin. Ben mühendisim. Beraber bunu çözeceğiz." Kitabın en güzel noktalarından biri yukarıdaki alıntıda çok net açıklanmış... Bir insanın, başka bir gezegenden gelen canlı formuyla el ele verip yıldızları kurtarmak için çabalaması nasıl da güzel bir hikaye oluşturmuş böyle! Bu yıl okuduğum en güzel kitaptı. Hatta abartısız söylüyorum, hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. Kurgusu çok zekice yazılmış, zekice yazılmasının yanında çok bilinçli bir şekilde okucuya aktarılmış, bu durum çok hoşuma gitti. Genel olarak kıkırdayarak okudum hatta bazı yerlerde o kadar kahkaha attım ki tekrar tekrar okuyup güldüm yine de ağlamayı beklemiyordum, bir sahne vardı ki gözyaşlarımı tutamadım. Zamanla kitabın karakterleriyle bağ kurduğumu fark ettim. Ana karakter Grace en başından beri nedensizce bağ kurduğum bir karakterdi ve uzaylı dostumuz Rocky de nedensizce bağ kurduğum bir karakter oldu. Grace'in dünyasından ve Rocky'nin bambaşka dünyasından bakınca kendi dünyamda içselleştirdiğim pek çok konunun olduğunu fark ettim. Belki de bu kadar içselleştirdiğim için kitabı bu kadar sevmişimdir ama durun, hayır ya, bu kitap etkilenilmeyecek bir kitap değil. Okuyan herkesin bakış açısını zenginleştireceğine eminim çünkü bu kitap, EFSANE!
2024 90. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2024 21:16
Bir roman değil kesinlikle. Edebilikten zaten eser yok ve beklentim de olmamıştı. Ancak bu kitap sanki izlenen bir filmin anlatılması gibi. Hem de kötü bir biçimde. Önemsiz ayrıntıların yüzlerce sayfa sürdüğü, önemli olaylarınsa paldır küldür gerçekleştiği bir anlatım, kendini tekrar eden olaylar silsilesi. Birinci kişili anlatım kitaba tahammül etmemi çok zorlaştırdı.Kitabın yazılmasındaki asıl amaç elbette ki sinema sektörüne pazarlamak. Okuduğuma çok pişmanım. Keşke bekleseydim de filmini izleseydim. Daha çok zevk alırdım kesinlikle. Kitap zaten bir düzine klişe barındırıyor. Amerikalıların dünyayı kurtardığı ucuz kahramanlık ve ucuz komedi unsurları... Vakıf serisiyle, Hyperion'la vs asla kıyaslanmamalı. Üç Cisim Serisiyle benzerlikleri olsa da o seri çok daha sürükleyici ve bu kitaba nazaran daha edebiydi.
2021 106. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2021 13:37
Bilimkurgu kitap kulübünün Kasım ayı kitaplarından biri olan Kurtuluş Projesi; samimi ve mizahi bir anlatımla yazılmış etkileyici bir hikaye içermesinin yanında; fizik, astronomi, biyoloji ve kimya bilimlerini ayrıntılı işleyen, düşünce ve duyguları espirili bir ifade ile yansıtan,her bölümde merak unsurunu tetikleyerek hikayeye bağlayan bir kitaptı.Belli bölümlerde ayrıntılı hesaplamalar, fizik bilimine dair ölçümler benim için yorucu ve kavramakta güçlük çektiğim bilgiler içerse de,yazarın sürpriz unsurlarını çok etkili bir şekilde kullanması ve heyecanı canlı tutması hikayeye geri dönmemi ve keyif almamı sağladı. Bir biliminsanı olan Irina Petrova, güneş sistemi içinde kızıl ötesi ışık saçan mikroorganizmalardan oluşan bir hat keşfeder. Petrova hattı ismini alan bu oluşumu meydana getiren mikroorganizmalar, Güneş'in enerjisinden beslenmektedir. Bu durum; güneşin hızla soğumasına, 20 sene içinde dünya nüfusunun yok olmasına ve bir buzul çağının başlamasına sebep olacaktır. Konu ile ilgilenmek için geliştirilen projede tüm Dünya ülkeleri işbirliği içinde çalışmak zorundadır. Hikaye; ana karakterin hafızasını kaybetmiş bir şekilde, bilmediği bir ortamda uyanması ile başlıyor. Uyandığı mekanda kendisinin bakımıyla ilgilenen bir makineden başka hiç bir canlı bulunmamaktadır. Akıl yürütmeler ve sorgulamalar ile çevresini keşfetmeye başlayan bu kişi, hafızasını tetikleyen bulgular ile geri dönüşler yaşamaya başlar. Bulunduğu ortamı anlamlandırma ve nasıl bir görevi olduğunu keşfetme sürecinde kendisini neler beklemektedir? Geçmiş yaşantılar ve şimdiki zamanın paralel anlatımla verildiği kitapta en çok hoşuma giden; geri dönüşlerle aktarılan deneyimler ile duygu ve düşüncelerin içten ve keyifli bir anlatım ile yansıtılması oldu. Bilimin başrol oynadığı, deneyimlenen
2026 15. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 18:32
⋆。゚︎。⋆。 ゚☾ ゚。⋆(spoiler içerir) ⋆。゚︎。⋆。 ゚☾ ゚。⋆ Macerayla dolu olan bilim-kurgu kitaplarında bize hep aşırı cesur ve fedakar bir ana karakter profili sunulur. Çünkü onlar ya seçilmiş kişilerdir ya da kendilerini seçtirecek kadar fedakar ve güçlülerdir. Kitaba başlarken biz de Ryland’ı öyle sanmıyor muyduk zaten?-ki kendisi de kendini öyle zannediyordu… “…Bulgularımı dünyaya ulaştıracak küçücük sondalarım var. Ama ben burada kalacağım.” “Görev niye böyle, soru?” “Gezegenimin ancak bu kadar yakıt üretecek vakti vardı.” “Dünya’dan ayrılırken bunu biliyordun, soru?” “Evet.” “Sen iyi bir insansın.” Fakat Ryland’ın aslında bir korkak olması ve başına gelen hiçbir şeyi kendi tercih etmiş olmaması onu daha az kahraman yapmıyor, bunun pekala hepimiz farkındayız. Buna rağmen bilimkurgu kitaplarımızın ana karakterleri neden sürekli cesur, güçlü ve fedakar o zaman? Çünkü ilgi çekmesi için bu bir gereklilik. Fakat bu kitapta böyle bir durumla karşılaşmıyorsunuz çünkü ana karakter en az sizin kadar gerçek: Evet, o korkağın teki. Ve bu gerçek benim cidde aşırı hoşuma gidiyor… Ayrıca Ryland’ın karakter gelişimini de çok rahatlıkla görebiliyoruz. Başlangıçta ölmekten ölesiye korkan, daha nerede olduğundan bile emin olamayan bir karakter görürken kitabın sonunda arkadaşını ve tanımadığı bir ulusu kurtarmak için bile bile ölüme giden o klasik bilimkurgu karakterlerinden birini görüyoruz… Başlangıçta kitaba inceleme yazmayı düşünmüyordum çünkü her ne kadar zevk alsam da kitap bana hiçbir şey hissettirmemiş ya da düşündürmemişti. Ve bu benim için cidden tuhaftı çünkü genelde etik ikilemlerle dolu distopyalar okuyan biriyken bir anda fizik hesaplamaları yapılan bir bilimkurgunun içine dalmıştım… Ama durup düşününce aslında bu kitapta da fark edecek, hissedecek ve üstüne
inanılmazz
2023 76. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2023 18:09
Gerçekten o kadar harika bir kitap ki şu an ne yazacağımı nereden bahsedecegimi bilmiyorum bu nasıl bir hayal gücü nasıl bir yaklaşım tarzı tek kelimeyle inanılmaz .Bu yıl okuduğum bilim kurgu kitaplarından açık ara en iyisiydi .Bilim kurgudaki bilim kelimesi öyle güzel yerleştirilmiş ki resmen maziye dönüp ayt fizik bilgilerini tekrar geri getiriyor . Kitabın konusu ve değindiği meseleler çok iyi ama konusundan tam olarak bahs etmeyeceğim çünkü 150. sayfa civarlarında çok kritik şeyler oluyor ve ondan sonra asıl olaylar gerçekleşiyor bu yüzden spoiler vermek istemiyorum.Cok sürükleyici ve aşırı mantık çerçevesinde yazılmış bı an acaba yazar uzayda falan mı yaşıyor diye düşünmekten kendinizi alamayacaksınız . Kitabı okumaya karar vermek için arka kapağını okumanız bile yeterli.Yazarin diğer kitaplarını daha önce hiç okumadım ama bu kadar harika bir yapıt çıkardığına göre diğerleri de bu ölçüde olmalı. Kitap kesinlikle 2023 favori kitabım.Okumayi düşünüyorsanız düşünmeyi bırakın ve okuyun elimizden düşüremeyeceginize oldukça eminim . Keyifli okumalar,kitapla kalın:)
VİZYONSUZLUK ABİDESİ HAYAL KIRIKLIĞI
2026 10. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 02:50
!!!SPOILER!!! Koskoca yıldızlar arası yolculuk yapan yolda onca stres yaşadığımız bilim adamı Ryland Grace kitap sonunda İlkokullu uzaylı öğretmeni olup balık gibi fanusta yaşıyor. Bir yazar ancak bu kadar vizyonsuz olup 500 sayfalık kitabı,emeğini ÇÖP etmeyi son 50 sayfada başarabilir. Bu ne derece vizyonsuzluk? Kitap değil de bilim fantezisi yapılmış gibi. Keyfine bilimsel terimler havada uçuşturulmuş ama olay derinliksiz kalmış. Yani düz hesaplama,bilim yasası okuyayım derseniz buyrun ama sinematografiklik sıfır. Uzay yazıyorsun uzay. UZAY NASIL BU KADAR BETİMLENMEYEBİLİR? Tarzı öyle değil bilimkurgu diyeceğim, sonuyla her şey bitti bende...
Alıntı

Andy WeirYazar · 4 kitap
Amerikalı yazar Andy Weir çıkış romanı olan Marslı ile tanınmaktadır. Kitap Goodreads okurlarına göre 2014'ün en iyi bilim-kurgu romanı seçilmiştir.