···Okunma: 08 Mayıs 2026 00:56 Ahlak ve değerler konusunu ele alan güzel bir kitap okudum. Bana göre kitap, daha çok genç kitleye hitap ediyor; ancak her yaştan okur, bu eserden kendisi için dersler çıkarabilir.
Kitap, “Aziz dost”a yazılmış mektuplar şeklinde kaleme alınmıştır. Mektup sayısı çoktur. Her mektup; ya bir hadis-i şerifle, ya Kur’an-ı Kerim’den bir ayetle, ya da farklı eserlerden yapılan alıntılarla başlıyor. Ardından yazar, “Aziz dostum” diye naif bir hitapla söze giriyor ve girişte öne çıkarılan konunun inceliklerini ele alıyor. Mektuplar da en sonda “Derin sevgilerimle” ifadesiyle son buluyor.
Kitapta en çok hoşuma giden şeylerden biri, yazarın yalnızca kendi fikirlerini ifade etmekle yetinmemesi, aynı zamanda okura sorular yöneltmesi ve bazı meseleleri açık uçlu bırakmasıydı. Victor Hugo, Honoré de Balzac, Seneca, Fyodor Dostoyevski, Lev Tolstoy ve Oğuz Atay gibi isimlerden verilen örnekler oldukça etkileyiciydi. Ben de kendim için pek çok not aldım. Bazı mektupları okurken, “Bu konu ya da bu sorun zaten çok işlenmiş,” diye düşünüyordum; fakat yazarın bakış açısı ve ileri sürdüğü sorular insanı yeniden düşünmeye sevk ediyor. Bazen yazarla aynı fikirde olmasam bile, düşüncelerini öylesine incelikli işlemiş ki, saygı duymamak elde değil.
Kitap, Türkçenin edebî güzelliklerini koruyan zarif bir dille okura sunulmuş. Hem düşündüren hem de insanın iç dünyasına dokunan, altı çizilecek cümlelerle dolu güzel bir eserdi. Özellikle genç okurlar için yol gösterici olabileceğini düşünüyorum(bazı mektupları oğlumla birlikte okuduk); ancak her okurun, kendinden bir parça bulabileceği bir kitap olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim. Yazarın kalemini ve üslubunu sevdim. Yeni nesil yazarların başarılı işlerini okumak beni fazlasıyla mutlu ediyor. Derin sevgilerimle, her zaman kitapla kalın.