Henry James’in henüz çevrilmeyen bu hikayesi hakkında bir inceleme yazmaya biraz çekindim, belki çevrilmiştir ama Türkçe versiyonunu bulamadığım için orijinal dilinde okudum. “Literary Genres” dersinde kısa hikayeyi incelerken bu hikaye de dersimize eklenmişti.
Kısa bir hikaye derken görece uzun aslında diğer okuduklarımızla karşılaştırınca. (Bkz. The Black Cat, The Garden Party Edgar Allan PoeKatherine MansfieldKara KediThe Garden Party) Bu tarz metinler o dönemde de zaten dergilerde parça parça yayımlandığı için uzun hale gelmiş.
Hikayenin karakterleri az ve basit şekilde betimlenmiş: Miss Churm, aristokrat bir çift olan Monarchlar, Oronte. Anlatıcımız sanatçı ve illüstratör kimliğinde model tutup onları resmeden bir kişi. Pratik, gözlemci ve neyin sanatsal olup neyin olmadığına odaklanmış bir kişi. Monarchlar toplumca iyi ve hoş görünen ama birden fazla karaktere bürünebilecek bir model olabilmek için fazla katı kişiliklere sahipler. Anlatıcımızın aradığı modele uygun olup olmadıkları şüpheli. Miss Churm toplumun alt sınıfından gelen ama bitmez tükenmez yeteneklere sahip profesyonel bir model. Pek çok karaktere bürünebiliyor. Oronte de keza farklı kılıklara bürünmede hünerli ve esnek olan İtalyan bir model.
Hikayemiz 19.yüzyılın son zamanlarında, ressamın Londra’daki stüdyosunda geçiyor. Dış görünüş sosyal sınıf ile ilgili önemli bir faktör. Kıyafetler bu sınıfı yansıtan önemli bir araç ve burada önemli olan tek şey görünüşler. Henry JamesThe Real Thing