MetresHüseyin Rahmi Gürpınar Roman 3 âşığın üzerinden anlatılıyor; üç adamın bir kadına, yani Fransa’dan gelen batılılaşmış “metres” Parnas’a duyduğu aşk üzerinden. Bu üç adamın kavgası daha çok aşk üzerine ve daha anlaşılır bir boyutta yazılmış olmasına rağmen; Firuze, Saffet Hanım ve Parnas, dönemin cahilliği ve yanlış batılılaşması dolayısıyla daha yargılayıcı bir noktadan anlatılıyor.
Utanç verici olsa da Hüseyin Rahmi’den okuduğum ilk kitaptı. Dilini oldukça beğendim ancak laubali okunabilecek bir dili yok; edebiyatının ağırlığına uygun bir anlatımı var. Karakterleri içselleştirmeniz gerekiyor çünkü olay örgüsü tek bir sırada ilerlemiyor.
Parnas
Fikrimce kitapta Parnas; duygusuz, fırsatçı, kötü bir kadın olarak anlatılmış. Spoiler vermemek için üstünkörü bir yorum yapacağım: Bence Parnas, aksine çok duygusal ama dönemin erkeklerinin ikiyüzlülüğü yüzünden sevmekten korkan; duygularını para-aşk ilişkisine yöneltmiş ve Saffet Hanım gibi olmak istemeyen bir kadın. Erkekler ve kadınlar onu eleştirirken, hâlâ en güçlü ve bağımsız figür olması kitapta insanı düşündürüyor.