Byung Chul Han Enfokrasi
2026 178. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 03:56
Kitabı okurken en çok rahatsız eden şey anlattıklarının aşırı gerçek gelmesi oldu. normalde bu tarz kitaplarda biraz abartı payı olur ama burada özellikle sosyal medya, algoritmalar, reklamlar ve insanların kendi kendini gönüllü şekilde sisteme açması konusu baya güçlü anlatılmış. Byung Chul Han’ın anlattığı şey klasik anlamda bir diktatörlük değil zaten. Kimse seni zorla susturmuyor ama herkes sürekli konuşuyor ve bu yüzden aslında gerçek düşünce kayboluyor gibi. Bence kitabın en vurucu kısmı da buydu. Eskiden insanlar baskıyla kontrol ediliyor fikri vardı. Orwell tarzı yani. Ama burada insanlar özgür hissettirilerek kontrol ediliyor. Like atıyorsun paylaşım yapıyorsun kendini ifade ettiğini sanıyorsun ama aynı anda sisteme veri üretiyorsun. Ve bunu gönüllü yapıyorsun. Adamın “dijital hapishane” tanımı gerçekten boş değilmiş bunu okuyunca anlıyor insan. Kitapta dikkatimi çeken başka bir şey de artık hakikatin bile önemsizleşmesi oldu. Eskiden yalan gerçeği gizlemek için vardı şimdi ise o kadar fazla bilgi var ki doğru olan şey görünmez hale geliyor. Sürekli içerik tüketmek insanı bilgili yapmıyor aksine düşünemez hale getiriyor biraz. Bunu özellikle kısa video kültüründe falan çok net görebiliyorsun zaten. herkes konuşuyor ama kimse gerçekten tartışmıyor. Birlikte olma konusu da baya iyi anlatılmış. İnsanlar sürekli bağlı ama aşırı yalnız. Topluluk yok artık sadece ağ var. Arkadaşlık bile bazen profil etkileşimine dönmüş gibi hissettiriyor. Özellikle influencer kültürü kısmı bana çok doğru geldi çünkü insanlar gerçekten lider falan takip etmiyor artık direkt karakter ve imaj takip ediyorlar. Kitabın bazı yerleri fazla karamsar bence. Sanki tamamen kaçış yokmuş gibi anlatıyor bazen. O kısmı biraz abartılı geldi bana çünkü sonuçta insan farkındalık geliştirebilir. Ama zaten kitabın amacı çözüm sunmak değil sanırım daha çok sistemin nasıl çalıştığını göstermek. Genel olarak baya etkileyici bir kitaptı. Özellikle teknolojiye sadece “yararlı araç” diye bakmayı zorlaştırıyor. Kitap bittikten sonra sosyal medya kullanırken bile insan kendine farklı gözle bakıyor biraz. En kötü tarafı da şu olabilir belki de adamın anlattıkları gerçekten doğruysa özgür olduğumuzu düşündüğümüz anlar bile sistemin bir parçası olabilir.
Felsefe
EnfokrasiByung-Chul Han · Ketebe Yayınevi · 2022415 okunma