Vurun Kahpeye
2022 18. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2022 00:00
Vurun Kahpeye , benim için yalnızca bir roman olmadı; aynı zamanda bir milletin küllerinden yeniden doğuşunu hissettiğim, satırların arasında hem öfke hem umut taşıyan çok güçlü bir eser oldu. Kitabı okurken sadece olayları takip etmedim; adeta Anadolu’nun işgal altındaki sokaklarında yürüdüm, insanların korkularını hissettim, çaresizliklerini gördüm ve bağımsızlık uğruna verilen mücadelenin ağırlığını içimde taşıdım. Halide Edib Adıvar’ın kalemi öylesine güçlü ve etkileyici ki bazı bölümlerde bir roman okuduğumu unuttum. Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarındaki halkın psikolojisini, cehaletin nasıl tehlikeli bir silaha dönüşebildiğini ve vatan sevgisinin insanı nasıl değiştirdiğini anlatış biçimi beni derinden etkiledi. Bu yüzden bu eseri yalnızca bir edebiyat metni olarak değil, aynı zamanda tarihî ve toplumsal bir yüzleşme olarak görüyorum. Romanın en etkileyici taraflarından biri Aliye karakteriydi. Aliye, benim gözümde sadece bir öğretmen değil; aydınlığı temsil eden bir kadın figürüydü. Anadolu’ya umut götürmeye çalışan, insanları bilinçlendirmeye çalışan, doğru bildiklerinden vazgeçmeyen güçlü bir karakterdi. Onun cesareti beni gerçekten hayran bıraktı. Çünkü bulunduğu çevre, onun düşüncelerini anlamaya hazır bir çevre değildi. Buna rağmen geri adım atmaması, halkın baskısına ve iftiralara rağmen dimdik durabilmesi çok etkileyiciydi. Halide Edib Adıvar burada aslında yalnızca bir kadını anlatmıyor; Cumhuriyet düşüncesini, çağdaşlaşmayı ve bağımsızlık ruhunu bir insanın karakterine yükleyerek anlatıyor. Aliye’nin yaşadığı yalnızlık, aslında dönemin aydın insanlarının yalnızlığıydı. Bu nedenle onun acısını okurken sadece bir karaktere üzülmedim; fikirleri uğruna ezilen bütün insanların yükünü hissettim. Tosun Bey karakteri ise romandaki millî ruhun en güçlü temsilcilerinden biriydi. Cesur, kararlı ve vatan sevgisini her şeyin üstünde tutan bir karakter olması onu çok özel kılıyor. Aliye ile olan bağı yalnızca romantik bir yakınlık değil; aynı zamanda aynı ideale inanmış iki insanın birlikteliği gibiydi. Onların ortak noktası vatan sevgisiydi. Bu yüzden ilişkileri bana oldukça anlamlı geldi. Tosun Bey’in fedakârlığı ve mücadeleci yapısı, Kurtuluş Savaşı dönemindeki isimsiz kahramanları hatırlatıyordu. Kitabı okurken birçok yerde “Bu millet gerçekten çok büyük bedeller ödemiş,” diye düşündüm. Romanın en sinir bozucu ama aynı zamanda en gerçekçi karakterlerinden biri ise Hacı Fettah’tı. Onun temsil ettiği zihniyet, kitabın en önemli meselelerinden birini oluşturuyor. Dini kendi çıkarı için kullanan, halkın bilgisizliğini yönlendiren, korku ve nefret yayan bir karakter olması beni oldukça öfkelendirdi. Çünkü Halide Edib Adıvar’ın anlatmak istediği şeylerden biri de buydu: Bir toplumu dış düşmandan önce cehalet yıpratır. Hacı Fettah karakteri bana göre romandaki kötülüğün yalnızca bireysel değil, düşünsel olduğunu gösteriyordu. İnsanların sorgulamadan inanmasının ne kadar büyük felaketlere yol açabileceğini çok sert bir şekilde hissettirdi. Kitap boyunca beni en çok etkileyen şeylerden biri de halkın değişkenliği oldu. Bir gün sevilen bir insanın ertesi gün düşman ilan edilmesi, insanların korkularla yönlendirilmesi ve gerçekleri görmek yerine kolayca manipüle edilmeleri oldukça sarsıcıydı. Bu durum aslında yalnızca o dönemi değil, insanlığın her dönemini anlatıyor. Bu yüzden romanın bugün bile güncelliğini koruduğunu düşünüyorum. Halide Edib Adıvar’ın yıllar önce yazdığı bu eser, hâlâ insan psikolojisini ve toplum yapısını güçlü bir şekilde yansıtıyor. Halide Edib Adıvar ’ın anlatım tarzına ayrıca hayran kaldım. Dili ağır olmamasına rağmen son derece etkileyici ve güçlüydü. Özellikle duygusal sahnelerdeki anlatımı insanın içine işliyor. Betimlemeleri sayesinde Anadolu’nun kasabalarını, savaşın gölgesini ve insanların yüzlerindeki korkuyu hissedebiliyorsunuz. Bazı bölümlerde öfke duydum, bazı bölümlerde çaresizlik hissettim ve özellikle final kısmında derin bir hüzün yaşadım. Çünkü romanın sonu yalnızca bir karakterin sonu değil; cehaletin, korkunun ve yanlış yönlendirilmiş insanların nelere sebep olabileceğinin acı bir göstergesiydi. Bu kitabı okurken en çok düşündüğüm şeylerden biri şu oldu: Bir ülkeyi kurtarmak yalnızca savaş kazanmak değildir. Asıl mesele, insanların zihnini karanlıktan kurtarabilmektir. Halide Edib Adıvar bunu öylesine güçlü anlatıyor ki roman bittikten sonra bile etkisi uzun süre insanın içinde kalıyor. Bana göre Vurun Kahpeye , Türk edebiyatının en değerli eserlerinden biri olmayı sonuna kadar hak ediyor. Çünkü bu eser sadece geçmişi anlatmıyor; aynı zamanda insanın vicdanına dokunuyor, düşündürüyor ve bazı gerçeklerle yüzleştiriyor. Benim için unutulmayacak kitaplardan biri oldu. Özellikle millî mücadele ruhunu, fedakârlığı ve toplum psikolojisini böylesine etkileyici anlatabilen bir romanı okumak gerçekten çok değerliydi. Halide Edib Adıvar’ın neden Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olduğunu bu kitapla bir kez daha çok net anladım. Keyifli okumalar dilerim :)
Roman
Vurun KahpeyeHalide Edib Adıvar · Özgür Yayınları · 200013,7bin okunma
Romanı epey zaman önce okumuştum ama hâlâ aklımda incelemeniz de etkisini destekler nitelikte olmuş filmini de öneririm 👏
• H a t i c e
Filmi olduğunu biliyordum ama henüz izleme fırsatı bulamadım. Romanın bıraktığı etki bu kadar güçlü olunca filmi de merak etmeye başladım açıkçası. Tavsiyeniz için teşekkür ederim, en kısa zamanda izlemek istiyorum. 🌸🙏
Amerikan mandasını savunan tavrı nedeniyle hep soğuk kaldım yazara. Yine de dediğiniz gibi o dönemi çok iyi kaleme alıyor. Bir de şu Fettahlar yok mu...kene gibi yapıştılar ülkenin sırtına ve yıllardır çoğalıp duruyorlar. Güzel ve etkileyici incelemeniz için teşekkürler hocam...
• H a t i c e
Fettah” karakterinin bugün bile bu kadar tanıdık gelmesi sanırım romanın en sarsıcı taraflarından gerçekten. Aradan yıllar geçse de bazı zihniyetlerin değişmemesi insanı düşündürüyor gerçekten. Yine de Halide Edip’in o dönemin ruhunu böylesine canlı aktarabilmesi eseri çok değerli kılıyor. Güzel yorumunuz ve incelemeye kattığınız anlam için çok teşekkür ederim. 🙏