2026 13. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 01:24
Isaac Newton'ın memleketi İngiltere'de, Sovyet bilim insanı Boris Hessen tarafından bir bilim konferansında yapılmış bir sunumun kitaplaştırılmış hali var elimizde. Hessen, Marksist bir yaklaşımla, tarihsel materyalist bir bakış açısıyla Newton'a ve genel bilim tarihine dair önemli çıkarımlarda bulunuyor. Kendisinin de belirttiği gibi amacı: "Newton'ı zamanının "dünyevi" teknik ve iktisadi konularından uzak, yalnız soyut düşünce semasında süzülen görkemli bir yarı tanrı gibi gösteren geleneksel yazına karşı bir denge oluşturmaktır." bu da okuyucunun düşün dünyasına çok önemli katkılar sunuyor. Belli amaçlar ışığında -ki kitapta da verildiği üzere savaş ve taşımacılık alanındaki istekler etkili- Newton alanında çalışmalar yapıyor; ve yine belli nedenlerden dolayı -dini inancı- bazı çıkarımları yapmaktan ve ufkunu açmaktan geri kalıyor. Bu farkındalıkla da, kitap bize bilim tarihi okuması açısından önemli katkılarda bulunuyor.
Bilim Tarihi
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi KökleriBoris Hessen · Yordam Kitap Yayınları · 201955 okunma