Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Boris Hessen

6.7/10
4 Kişi
19
Okunma
1
Beğeni
690
Görüntülenme

Hakkında

Gessen de Boris Mikhailovich Hessen, Sovyet fizikçi, filozof ve bilim tarihçisi idi. Bilim tarihinin temelini oluşturan Newton Principia hakkındaki makalesi ile ünlüdür.
Tam adı:
Gessen de Boris Mikhailovich Hessen
Unvan:
Fizikçi
Doğum:
Kirovograd, Ukrayna, 16 Ağustos 1893
Ölüm:
Moskova, Rusya, 20 Aralık 1936

Okurlar

1 okur beğendi.
19 okur okudu.
12 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ortaçağ'da:
"Başlıca doğa bilimi el kitapları, Aristoteles'in, yaşamsal içeriğinden arındırılmış kitaplarıydı. Tıp bile, mantığın alt dalı gibi okutuluyordu. Üç yıl mantık okumadan tıp öğrenimine izin verilmiyordu. Gerçi tıp sınavlarına kabul için mantık dışı bir soruyu yanıtlamak zorunluydu (bunun amacı öğrencinin yasal evlilikten doğup doğmadığını anlamaktı), ama bu mantık dışı sorunun tıp bilgisini ölçmek için yetersizliği açıktı."
Marksizmin bilim tarihine bakışı :)
"Tüccar sermayesi döneminde üretici güçlerin gelişmesi, bilimin önüne bir dizi uygulama sorunu çıkarıp bunların çözümünü istemiştir."
Reklam
Newton ile başlayıp nereye geldi !
"Görüyoruz ki sadece Marx, Engels ve Lenin'in kavrayışı, maddenin hareket biçimlerinin gelişmesinin ve araştırılmasının tarihsel sıralanmasını anlamanın anahtarını verir."
Sayfa 109Kitabı okudu
"Gezegenlerin doğal nedenlerle harekete geçebilmeleri sorusunu daha da açan Newton, Bentley'ye, gezegenlerin doğal neden olan kütle çekim kuvvetiyle harekete geçebileceğini, ama kapalı yörüngelerde döngüsel dönüşe hiçbir zaman erişemeyeceklerini belirtti; çünkü bunun için bir teğetsel bileşen gerekmekteydi. Dolayısıyla Newton, gezegenlerin fiili yörüngelerinin hiçbir zaman doğal nedenlerle açıklanamayacağını, bu nedenle de, evrenin yapısının akıllı bir ilahi ilkenin varlığını gerektirdiği sonucuna vardı."
Diyalektik materyalizmin boş vaatleri
"Sonuçta, madde hareketinin bütün bu karmaşık bileşimini tek bir mekanik yer değiştirmeye indirgeyen mekanik bakış açısından farklı olarak, diyalektik maddecilik, maddenin hareket biçimlerini, karşılıklı bağları, etkileşimleri ve gelişimleri içinde incelemeyi doğa bilimlerinin ana görevi sayar."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
128 syf.
2/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
Burjuva Azmettiricisi Newton
Bilim tarihine ancak böyle zırva bir bakış atılabilirdi. Yazar, kendisi gibi mutlak Marksizm yanlısı dostlarını pohpohlamak için iyi bir iş çıkarmakla kalmayarak bilime yüzyıllardır düşünülmemiş bir açıklama da getirmiş. Yordam kitabevinin Marksist temalı eserler yayınladığını çok iyi bildiğim halde bir Newton dönemi meraklısı olarak okumak
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi Kökleri
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi KökleriBoris Hessen · Yordam Kitap Yayınları · 201919 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Marksizmin insan ve toplum üzerindeki etkilerini özet biçiminde ele alan kitap 1931 yılında Londra'da Bilim ve Teknoloji tarihi uluslararası kongresinde Sovyet heyetinin sunduğu Kongre bildirisidir.
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi Kökleri
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi KökleriBoris Hessen · Yordam Kitap Yayınları · 201919 okunma
·
Puan vermedi
Bitiremedim kitabı. Ennn merakla beklediğim bölümü bitirdikten sonra devam etmeye gerek duymadım. Aslında başından beri yazarın yanlı ve eleştirel tavrı biraz rahatsız etmişti ama sürekli kendini tekrar etmesi bardağı taşırdı. Aralarda da yalandan Newton'a ve dönemin diğer bilim insanlarına minik övgülerde bulunarak beni umutlandırdı ama ı-ıhh olmamış, gizleyememiş kendini. Newton hayranı olduğum için biraz çabuk taşmış olabilirim tabii ama Newton hayranı olmasam neden okuyayım bu metni değil mi? Neyse efenim, kısaca yazar diyor ki Newton ve diğer tüm bilim insanları burjuvanın kölesidir, burjuvanın neye ihtiyacı varsa onu icat etmişlerdir. Kaldı ki bilim insanları eski zamanlarda da şimdiki zamanda da hep aynı şeyi yapmıştır. "Çağı neyi gerektiriyorsa onu." Bunların hepsi benim düşüncem tabii, yazarla aynı düşüncede olanlar kitabı keyifle okuyabilirler. Kitapla kalın.
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi Kökleri
Newton'ın Principia'sının Toplumsal ve İktisadi KökleriBoris Hessen · Yordam Kitap Yayınları · 201919 okunma