Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Tam bir bilimler tarihi denen ilk kitap İbni Nedim'in El-Fihrist'idir.
Sayfa 116 - Pınar YayınlarıKitabı okudu
Bîrûnî 27 yaşındayken 18 yaşındaki İbni Sina'yla yazılı bir münakaşaya giriyor. Konu nedir biliyor musunuz? "Işığın sürati ölçüsüz müdür yani la mütenahi midir, yoksa ölçülebilir mi? Yani zamanla ölçülebilir mi?" Ne müthiş bir şey değil mi! Böyle bir şey bugünün Türkiye'sinde bile olamaz.
Sayfa 98 - Pınar YayınlarıKitabı okudu
Reklam
·
Puan vermedi
Bilge Hükümdar: Ulug Beg
Bilge Hükümdar: Ulug Beg            ༄ ༄ ༄ Orta Çağ’da İslâm dünyasında hükümdar ve bilim adamı vasfını en iyi yaşayanlardan biri Muhammed Turagay, dedesi Timur'un kurduğu Timur Devletinin entelektüel bir kişiliğiyle ‘Uluğ Beg’ diye anıldı. Orta Çağ İslam dünyasının ön asya coğrafyasının Türk-Moğol devlet esasları, askerî teşkilat
Uluğ Beg
Uluğ BegWilhelm Barthold · Kronik Kitap · 202324 okunma
Yunanlılar Mısır ve Mezopotamya bilimsel bilgisinin mirasçıları olmuşlar ve onlardaki bilimi çok daha ilerilere götürmüşlerdir; İslâm âlemi, bilimsel bilgisini Yunanlılardan öğrenmiş ve onun üzerinde işlemiştir; Avrupa’ya da bilim İslâmiyetten geçmiştir.
Eski çağda İskenderiye'nin Atina ile ilişkisi, New York'un Londra'ya bağlantısı ile mukayese edilebilir.
83 syf.
2/10 puan verdi
Ağır Dil
Çok ağır bir dil var. Osmanlıca, farsça, arapça lugat bilmeyenler dışında önermiyorum. Akademik anlamda referans arayanlar icin doğru adres olabilir. Sözlük ile okunması herkes icin daha faydalı olacaktır.------
Orta Çağ İslâm Dünyasında Bilim Tarihi Makaleleri
Orta Çağ İslâm Dünyasında Bilim Tarihi MakaleleriMehmed Şemsettin Günaltay · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 20205 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
Özgürlük Tarihi?
Çevirmenini gördüğümde çok şaşırdığım bir kitap oldu. Rastgele elime geçti, bana bir şeyler kattı. Bilim Tarihi üzerine de okunabilir. Libre-Pensée kavramının işaret ettiği din-felsefe antinomisini safhalara ayırarak anlatan Bayet, değişen Logos'u gözler önüne serer. Barok tipli tüm fikirleri topa tutmayı emreder. Etnosantrik fikirlerden başlayarak her tabuyu eleştirir. En akışkan formuyla agnostikliği ve laikliği de kitabın sonunda yorumlar. Laikler için akılcı tanımlamasını kullanarak Comte'nin teolojik düşünce dönemindeki tipik gelişmemiş özellikleri belirtir. Bilimdeki mutlağın dahi değiştiğini söyler. Dinin mutlaklarıyla bilimin mutlakları arasında sonsuz bir savaş olacağını belirtir.
Dine Karşı Düşünce Tarihi
Dine Karşı Düşünce TarihiAlbert Bayet · Broy Yayınevi · 199154 okunma
Hipokrat Yemini'ndeki bir ifade özellikle ebedi görünür: Yeteneğim ve muhakeme gücüm ölçüsünde gücümü hastalarımın iyiliğine kullanacağım;asla kimseye zarar vermeyeceğim veya haksızlık etmeyeceğim."Kimseye zarar vermek"halen her doktorun amacı olmalıdır.
KUTSAL HASTALIK=EPİLEPSİ
Epilepsi nöbetleri öylesine dramatik ve gizemlidir ki Antik Yunanlar bunun ilahi bir nedenden kaynaklandığını düşünmüş ve epilepsiye "Kutsal Hastalık" adını vermiştir.
Hindistan ve Matematik
1,2,3 şeklinde devam eden "Arabik" dediğimiz rakamlar, Ortadoğu aracılığıyla Hindistan'dan geldi."Sıfır" fikri de ilk olarak Hindistan'da ortaya çıktı.Halen kullandığımız rakamların dışında, Hintli matematikçiler temel "basamak" fikrini de geliştirdi.
Reklam
Taş Kağıt Makas
Çinliler evrenin 5 elementten oluştuğuna inandı;su,metal,ağaç,ateş ve toprak.Bu elementler çevremizde gördüğümüz sıradan su veya Ateş değildir;birleşerek dünyayı ve gökkubbeyi oluşturan prensiplerdir.Elbette her birinin farklı karakteristikleri vardır ama aynı zamanda Transformer'lar gibi birbirine kenetlenen güçleri vardır.Örneğin ağaç,toprağı alt edebilir(ağaçtan yapılmış bir kürekle toprağı kazabilirsiniz); metal ağacı yontabilir; ateş metali eritebilir; su, ateşi söndürebilir ve toprak suyun önüne set çekebilir. (Gerçekten de Çin'de icat edilmiş Taş Kâğıt Makas oyunu düşünün.)Bu elementler lin ve yang kuvvetleri ile birlikte zaman ve doğanın döngüsel ritmini,mevsimleri,doğum ve ölüm döngülerini ve güneş,yıldızlar ve gezegenlerin hareketlerini üretir.
Yin ve Yang
Çinliler evreni yaşayan bir organizma gibi gördü. Evrendeki kuvvetler her şeyi birbirine bağlıyordu.Temel kuvvet veya enerjiye, "Çi" olarak telaffuz edilen Qi adı verildi.Diğer iki temel kuvvet yin ve yang'dı.Dişil prensip olan yin karanlık,bulutlar ve nemle ilişkilendirilirken eril prensip olan yang güneş ışığı,ısı ve sıcaklıkla ilişkilendirildi.Çin felsefesine göre hiçbir şey tam olarak yin veya tam olarak yang olamaz;iki kuvvet her zaman çeşitli derecelerde birleşir.Hepimizde biraz yin, biraz yang vardır ve bunların tamamını tam olarak nasıl birleştiği,kim olduğumuzu ve nasıl davrandığımızı belirler.
476 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.