Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

MOR GEZEGEN

Sabitlenmiş gönderi
Barış Özcan:Pantheon'un Gizemli Gözü
       ℙ𝔸ℕ𝕋ℍ𝔼𝕆ℕ'𝕌ℕ 𝔾İℤ𝔼𝕄𝕃İ 𝔾ÖℤÜ 𝐓ü𝐦 𝐭𝐚𝐧𝐫ı𝐥𝐚𝐫ı𝐧 𝐭𝐚𝐩ı𝐧𝐚ğı>>PANTHEON "𝓡𝓸𝓶𝓪'𝔂𝓪 𝓼𝓮𝔂𝓪𝓱𝓪𝓽 𝓮𝓭𝓮𝓷 𝓿𝓮 𝓟𝓪𝓷𝓽𝓱𝓮𝓸𝓷'𝓾 𝔃𝓲𝔂𝓪𝓻𝓮𝓽 𝓮𝓽𝓶𝓮𝔂𝓮𝓷 𝓫𝓾𝓭𝓪𝓵𝓪 𝓸𝓵𝓪𝓻𝓪𝓴 𝓰𝓮𝓵𝓲𝓻 𝓿𝓮 𝓫𝓾𝓭𝓪𝓵𝓪 𝓸𝓵𝓪𝓻𝓪𝓴 𝓰𝓲𝓭𝓮𝓻." ●Yunanca’da  Pan tüm, theos ise Tanrı demektir. Dolayısıyla bu tapınak Tüm Tanrıların Tapınağı olarak adanmıştır. ●Pantheon Tapınağı, dönemin
Reklam
SAYILAR VE CİNSİYETLER
●Eski Yunan ve Roma çağında tek sayılar "eril", çift sayılar ise "dişil" olarak nitelenmekteydi. Buna göre çift (dişil) sayılar,tek(eril) sayılardan daha zayıftı, çünkü çift sayılar iki parçaya ayrıldığında, merkezde bir sayı yer almıyordu; tek sayılar temel sayıları, bir tek bir de çift sayının toplamı tek sayıyı, iki tek sayının toplamı ise çift sayıyı veriyordu. O dönemlerde erkek çocuğun doğumu kız çocuğun doğumuna göre daha şanslı bir olay olduğundan, tek sayılar iyi bahtla bütünleştirilmekteydi. Romalı şair Publius Vergilius (Virgil) Maro (İÖ 70-19) şöyle yazar: "𝗧𝗮𝗻𝗿ı𝗹𝗮𝗿, 𝘁𝗲𝗸 𝘀𝗮𝘆ı𝗹𝗮𝗿ı 𝗱𝗮𝗵𝗮 ç𝗼𝗸 𝘀𝗲𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗿".
İlk insanlar örneğin dörtten fazla çakıltaşını sayamıyorlarmış ve 4 sayısı, çok uzun bir süre insanın sayısal algılamasının sınırı olarak kalmış.Bunun izdüşümleri tarihin çok daha ileri dönemlerine kadar uzanmıştır.Örneğin Romalılar,ilk 4 oğullarına Gaius,Lucius,Marcus,Servius gibisinden özel adlar verirlerken beşinciden itibaren ad vermede sayılara başvururlarmış:Quintus(beş),Sextus(altıncı),Octavius(sekizinci)vb.Babiller şaşılacak denli büyük sayı değerlerine dek varabilmişlerdir

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
●Sayma konusunda bilinen en ilkel sistem çentik atma çenterek sayma diye de tanımlanan bir'li sistemdir.Çobanlar koyunları sayarken bir kemiğin üstüne çentik atarlarmış.Doğa insana, sayılarla ilgili,olanaklı bütün modelleri(ikiyi simgelemek için kuşun kanatlarını, 3 için yoncanın yapraklarını,4 için hayvanın ayaklarını,5 için elin parmaklarını vb.) verdiğinden, insan adım adım ilerleyerek sayıların hesabını soyutlamasına ulaşmıştır.
Tarih ve Türkler
"Eski dünya kıtaları tarihinin hemen hiçbir safhası,dünya coğrafyasının hemen hiçbir önemli parçası yoktur ki orada Türkler olmasın."
Reklam
MOR GEZEGEN
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Son Peygamber Hz. Muhammed
Son Peygamber Hz. MuhammedEbu’l Hasan Nedvi
8/10 · 104 okunma
MOR GEZEGEN
Bir kitabı yarım bıraktı
İlkçağ Felsefe Tarihi 1
İlkçağ Felsefe Tarihi 1Ahmet Arslan
9.1/10 · 816 okunma
Kimya Neden Kimya?²
●Yunan yazar Plutarkhos (~46-120),Antik Mısır üzerine De Iside et Osiride(İsis ve Osiris Üzerine) adlı eserinde,Mısır ülkesinin,gözün siyahı ile karşılaştırılabilecek koyu renk toprağı nedeniyle "Khemia" diye adlandırdığını belirtir.Buradaki "Kara Ülke"den kasıt,Aşağı Mısır (Kuzey Mısır) olup adını Nil deltasının koyu renkteki
"Simya,evrenin kimi parçalarını geçici varlıklarından kurtarıp yetkinliğe ulaştırmaktır;bu da metaller için altın,insan için uzun ömür,sonra da ölümsüzlük ve ruhun arındırılmasıdır."
Reklam
Kimya Neden Kimya?
Eski Mısır'ın yerli Hristiyan halkı olan Koptların(Kıpti) dilinde "Kara Ülke/Kara Toprak" anlamına "𝑲𝒉𝒆𝒎/𝒌𝒉𝒆𝒎𝒆𝒕/𝒌𝒉𝒆𝒎𝒂"dan geldiği söylenir.Buradaki "kara" nitemiyle olan bağlantı,simyacıların "hasta" metallerden altın ve gümüşe erişmek için,metali çeşitli renk aşamalarından geçirmeleri ve bunda da ilk aşamanın "siyahlaştırma" olması idi.
Kimya nedir?
Kimya,fiziksel evrende yer alan maddelerin temel yapı ve bileşim,dönüştürme,çözümleme (analiz),birleştirme (sentez) ve üretim yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır.
Bir bilimin tarihi,insan düşünce tarihinin de bir cephesidir.Ve onun oluşumu ve gelişimi bağlamında kimya tarihi kadar,dikkate değer ve öğretici yönü zengin olanı yoktur. Justus vun Liebig
116 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.