·278 syf.····Okunma: 13 Mayıs 2026 13:30 “Her ülkeden bir kitap” okuma listemde sıra Kosova’ya geldi. Birkaç gün içinde Kosova’ya gideceğim için bu coğrafyadan bir kitap seçtim. Kitap, benim de gideceğim şehir olan Prizren’in bir köyü olan Mamuşa’da geçiyor. Bu bölgede Türk nüfusu oldukça fazla ve Türkçe konuşuluyor.
Kitabı okurken sanki bir Yaşar Kemal romanı okuyormuşum hissine kapıldım. Çünkü anlatılan hikâye bizim coğrafyamıza neredeyse birebir benziyor. Romanda, 1968-1969 yıllarında Mamuşa Köyü’nde geçen günlük olaylar anlatılıyor. Aile, akrabalık ve gönül ilişkileri ile bağ-bahçe işleri roman boyunca ön planda.
Romanda öne çıkan bir diğer tema ise “artık eski adetlerden vazgeçip teknolojiye ve çağdaş dünyaya ayak uydurma” düşüncesi. Açıkçası, Türk okuyucusu için çok farklı ya da özgün bir konu işlendiğini söyleyemem.
Kitapta çok fazla harf hatası bulunuyor. Neredeyse her sayfada karşıma çıkan bu hatalar, okuma kalitesini ciddi şekilde düşürüyor. Kitabın bir editörün elinden geçmeden basıldığı oldukça belli. Bu konuda yayınevine de yazdım. Elimde bulunan 2020 baskısının üzerine yeni bir baskı yapılacak mı bilmiyorum; ancak bu baskıyı okumanızı tavsiye etmem. Bu kadar hatalı bir kitaba verilecek paraya yazık olur.
Hikâye hakkında olumsuz bir yorum yapmayacağım; ancak yayınevi ve baskı kalitesi konusunda görüşüm ne yazık ki olumsuz.