Romanı okurken ister istemez aklıma yazardan ilk okuduğum kitap olan İza’nın Şarkısı geldi. Geleneksel yaşam anlayışı ile modern bireysel kimlik arasındaki çatışma beni çok etkilemişti ve bu tema burada da hissediliyordu. Bu yüzden Kapı’ya başlarken bilinçli bir beklentiyle girdim ve ilk bölümler bu umudumu destekledi. Özellikle Viola’nın (köpek) hikâyeye girişi romana sıcaklık kattı ve karakterlere daha hızlı ısınmamı sağladı.
Ancak ilerleyen sayfalarda tempo belirgin şekilde yavaşladı. Tekrar eden iç monologlar, Magda’nın sürekli kendini sorgulaması ve suçluluk döngüsü zaman zaman okumayı zorlaştırdı. Hikâye akışı yerine psikolojik derinliğin ön planda olması, benim gibi olay örgüsüne de önem veren bir okur için yorucu olabiliyor. Buna rağmen metnin içinde gerçekten güçlü bir anlatı olduğunu hissettim ve bu duygu kitabı bırakmamı engelledi. Yavaş ilerlese de derinliği merak uyandırıyordu.
Romanın en etkileyici yönü kuşkusuz Emerenc karakteri. Katı, gururlu, gizemli ve yer yer uçlarda görünen yapısıyla unutulmaz bir figür. Yaşadıkları düşünüldüğünde davranışları daha anlamlı hale geliyor; bu yönüyle oldukça gerçekçi bir karakter. Zaman zaman, dışarıdan sert ama içeride kırılgan bir yapı taşıdığı için, bana yer yer Hayata Röveşata Çeken Adam ’daki Ove karakterini anımsattı; ancak Emerenc’in tonu çok daha trajik ve psikolojik olarak daha yoğun. Magda ile Emerenc arasındaki ilişki ise karmaşık ve zaman zaman yıpratıcı...
Kapı metaforu ise eserin merkezinde yer alıyor. İnsanların iç dünyasına açılmayan kapılar, güven, mahremiyet, sınıf farkı ve kırılganlık gibi temaları simgeliyor. Suçluluk, ihanet ve entelektüel mesafe de hikâyenin arka planında sürekli hissediliyor. Macar tarihi ve 20. yüzyıl travmalarının atmosferi de romana ayrı bir katman kazandırıyor.
Genel olarak fikrini ve psikolojik derinliğini çok değerli buldum. Bazı bölümlerde kendimi yakaladım; özellikle ilişki dinamikleri ve kapı sembolü beni düşündürdü. Ancak tempo ve yoğun iç anlatım zaman zaman yorucu oldu. Yavaş ama derin romanları sevenler için çok güçlü bir eser. Daha klasik bir olay örgüsü ve hızlı ilerleyen bir kurgu arayanlar ise zorlanabilir. Yine de sevginin acı veren yüzünü etkileyici bir şekilde anlatan, zihinde uzun süre kalan bir roman olduğunu düşünüyorum.
KapıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 20212,574 okunma