Manipülasyon
2026 29. kitabı
Emin Efendi, bu eserinde insanların karar alma mekanizmalarını, zaaflarını ve bu zaafların başkaları tarafından nasıl birer kontrol mekanizmasına dönüştürüldüğünü anlatır. Kitabın temel iddiası şudur: Manipülasyon hayatın her alanındadır (reklamlarda, ikili ilişkilerde, iş hayatında) ve bundan korunmanın tek yolu, silahların nasıl çalıştığını öğrenmektir. Yazar, okuyucuya bir nevi "psikolojik savunma sanatı" öğretmeyi hedefler. Farkındalık Yaratması: Kitabı okurken, geçmişte maruz kaldığınız ama adını koyamadığınız pek çok davranışı anlamlandırıyor ve "Demek ki bu yüzden böyle hissetmişim" diyorsunuz. Karanlık Bakış Açısı: İnsan ilişkilerini biraz fazla "stratejik ve çıkara dayalı" bir çerçeveden ele alıyor. Bu da okuyucuda çevresindeki herkese karşı geçici bir şüphe ve güvensizlik yaratabilir. Mağdur Rolü (Kurban Psikolojisi): Sürekli kendini haksızlığa uğramış gibi göstererek sizde suçluluk duygusu uyandıran ve bu sayede istediğini yaptıran insan tiplerini deşifre eder • Borçlu Hissettirme: Size karşılıksız gibi görünen küçük iyilikler yapıp, daha sonra bunun diyetini çok daha büyük isteklerle ödetme taktiğini ele alır. Katacakları: İnsanların alt metindeki gizli niyetlerini okuma beceriniz gelişir. Sizi manipüle etmeye çalışan birini daha ilk cümlesinden yakalayacak bir "radar" kazandırır. Sınır çizmeyi öğretir. • Katmayacakları: Bu bir akademik psikoloji veya nörobilim kitabı değildir. Dolayısıyla insan beyninin biyolojik veya derin psikolojik analizini beklememek gerekir. Tamamen "sosyal ilişkiler ve pratik yaşam" odaklıdır. .Özetle Kitap, hayatın içindeki "maskeli" insanları tanımak için yazılmış şifre çözücü bir rehber gibidir. Çevrenizde sürekli enerjinizi emen, sizi suçlu hissettiren veya yönlendirmeye çalışan birileri varsa, bu kitap o kişilerin büyülerini bozmak için oldukça etkili bir araçtır.
Psikoloji
ManipülasyonEmin Efendi · Giz Kitap · 2023154 okunma