Ağaçlar üzerinden bir anlatı
2026 58. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 09:27
Çocukluğumdan beri ağaçlara, yeşile ve doğaya karşı ayrı bir yakınlık hissetmişimdir. Bu yüzden bir ağacın kesildiğini gördüğümde yalnızca bir bitkinin yok olması gibi hissetmem, sessizce yaşayan ve tek yaptığının bize fayda sağlamak olan bir canlının yokolduğunu düşünür, üzülür hatta bunu yapanlara aşırı yükselir, kızarım. Bu nedenle Ağaçlar kitabı bana çok yakın geldi. Çünkü Hermann Hesse ağaçlara yalnızca doğanın bir parçası olarak değil, ruhu ve sessiz bilgeliği olan varlıklar gibi yaklaşmış onlarla insanları bağdaştırırak bazı çıkarımlar yapmış . Kitabı okurken, çocukluğumdan beri hissettiğim o doğaya bağlılık duygusunun satırlarda karşılığını bulmuş gibi hissettim. Bu sevgiyi bu denli kitaba dökebilmek ise ayrı bir başarı. Kitap ayrıca ağaç görselleriyle, puntosuyla ve kullanılan renkleriyle çok güzeldi.
AğaçlarHermann Hesse · Kolektif Kitap · 20195,1bin okunma
Zeynep hanım böyle bir kitabın olduğunun farkında bile değilmişim sayenizde haberim oldu, ne ironiktir ki ağaçlar hakkında bir eserin yüne kesilen ağaçtan elde edilen kağıda basılmış olması gibi bir kavram karmaşası yaşadım aniden. O ince ve naif anlatımınızla yaptığınız incelemeden sonra bunun aklımda şimşek gibi çakması biraz üzdü, komik haberlerde çıkan hayvanları koruma derneği açılışında kurban kesilmesi olayı gibi bir ironi oldu benim için tabi konu sizinle alakalı değil elbette, ben de ağaçlar ve bitkiler konusunda çok hassasım hatta bahçemde kuruyan ağacı bile kesmeye kıyamam belki daha ölmemiştir canlanır diye. Neyse çok uzattım. Bu güzel inceleme için teşekkür ederim en kısa zamanda okumak istediğim için de listeme ekliyorum hemen. Varolun. 🙂🙏🏼
Zeynep
Evet haklısınız aklıma gelmemişti hiç ama en azından bir işe yarıyorlar kitaplar diye düşünmek istiyorum , çevremde o kadar çok gölge yapıyor, manzaramı kapatıyor, arabama polen akıtıyor diye keyfi ağaç kesen bencil yaratıklar oldu ki, teşekkürler yorumları nız için bizim gibi hassas yürekler için biraz fazla geliyor bu düzen.
Yine harika bir inceleme👏 Senin o derin hassas ruhundan çok öpüyorum Zeynepcim💕
Zeynep
Severim seni 🌸çünkü sadece ruhu derin birini ; yine ruhu derin biri anlayabilirdi...