Dr. Türker Pabuccu 'nun Bedeninden Mesaj Var adlı kitabını yeni bitirdim. Stil olarak merhum Doğan Cüceloğlu 'nun Savaşçı, Eliyahu M. Goldratt 'ın Amaç ve Şimdi Anladım! adlı kitaplarına stil olarak çok benzediğini gördüm.
Savaşçı'da Arif Bey ve Doğan Cüceloğlu’nun insana ve hayata dair farkındalık kazandırıcı sohbetleri, Amaç'ta Alex Rogo’nun akıl hocası Jonah ile yaptığı o "soru-cevap" maratonu aracılığıyla verilen işletmecilik felsefesi, Bedeninden Mesaj Var kitabında ise insan sağlığına dair benzer bir rehberlik ve farkındalık akışı... Bu yönleriyle büyük bir biçimsel yakınlık içinde bulunan her dört kitapta;
- Okur, pasif bir alıcı konumundan çıkarılıp sürecin içine çekilmekte,
- Akademik/didaktik bilgi doğrudan ders anlatır gibi değil, hikâye üzerinden aktarılmakta,
- Kahramanın içsel dönüşümü veya doğru alışkanlıklar/davranışlar edinmesi merkeze alınmakta
- Konular, olaylar, kavramlar gündelik hayat diyaloglarıyla sadeleştirilmekte.
Fakat üzülerek gördüm ki "Bedeninden Mesaj Var" diğer üç kitaba göre editoryal açıdan çok geride. Pek çok yazım ve noktalama hatası içeriyor. İçerik olarak akıcı ve faydalı ama biçimsel olarak biraz daha özenli bir çalışma olmasını beklerdim.
"Bedeninden Mesaj Var" gibi içerik olarak akıcı, samimi ve gerçekten faydalı bilgileri barındıran bir çalışmanın bu editoryal özen eksikliği yüzünden gölgelenmesi büyük bir talihsizlik. Yazım hataları ve noktalama kusurları, okuma deneyimini zaman zaman kesintiye uğratmakta. Cümleyi anlamak için durup tekrar okumak zorunda kaldığınızda, yazarın okuruyla kurduğu/kurmak istediği bağ kopuveriyor.
Sonuç olarak; konusu (insan sağlığı) itibariyle değerli, anlamlı ve önemli bir içerik, yeterince güçlü bir anlatım mimarisiyle buluşturulamamış.
Bütçe veya zaman kısıtları, ya da bilemediğim başka nedenlerle özenli bir editoryal süreçten tam anlamıyla geçemeden okuyucuyla buluşan çalışmalar maalesef keyifli ve verimli bir okuma deneyimi sunmuyor. Buna rağmen; sağlık konusunda değerli öneriler, önemli bilgiler içermesi itibariyle okunmaya veya el altında bulundurmaya değer bir çalışma olduğunu söyleyebilirim.