Bilgi Güçtür. Peki Güç Kimde?
2026 8. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2026 18:32
Andreas Eschbach'ın bu kitabını uzun zamandır okumayı bekliyordum ve nihayet bitirdim. Kitabın kapak tasarımından başlamak istiyorum, çünkü kitap kendi o noktadan itibaren göstermeye başlıyor desem yeridir. Kitabın ismi Nazi Almanya'sında bir dönem Alman ruhunu yansıttığı için resmi belgelerde dahil her yerde kullanılan ''fraktur'' yazı sitili ile yazılmış ve kapağın ortasındaki göz ise adeta 1984'e selam duruyor diyebiliriz. Oldukça iyi düşünülmüş bir tasarımı var. Hikâye, ''bilgisayar, internet, telefon, e-posta gibi teknolojilerin Nazi Almanya'sında bulunması halinde neler olurdu?'' sorusu üzerine kurulu ki oldukça sağlam bir dinamiğe sahip. Varlıklı ama içe dönük bir kız olan Helene'nin lise'den sonra ülkenin güvenlik kurumu olan NSA'da programcı olarak çalışmaya başlamasını, bu kurumun ülkedeki vatandaşların kalori tüketimi, bina yapılanmaları gibi faktörler kullanarak vatandaşların izlenmesi ve ülkede yahudi, asker kaçağı vb... kişilerin saklandığı yerleri tespit edebilen bir kurum olması, böylesine müthiş bir yapıyı kendi çıkarı için kullanan Eugene üzerine kuruludur. ''Bilgi güçtür'' ve Nazi rejimi teknoloji sayesinde bu gücü elde etmiş ve inanılmaz derecede kullanabilmektedir. Yazar, günümüz teknolojisinin Nazi Almanya'sında olması halinde gerçekleşecekler konusunda oldukça gerçekçi bir alternatif tarih yaratmış. Diğer yandan Anne Frank, Nazi Rejimi karşıtı broşürler dağıtırken yakalanıp idam edilen Sophie Scholl gibi gerçek tarihten kişiliklere de ufak da olsa bir rol verip saygı duruşunda bulunması güzel bir detay olmuş. Ancak bir noktadan sonra romanın sadece Helene ve Eugene arasında gidip gelmesi hikâyeyi ve evreni dar bir çerçevede bırakmış. Yan karakterlere daha fazla yer verilerek oluşturulan bu evren detaylandırılabilirdi. Helene'nin bir programcı olarak tasarladığı yazılımların aslında kendi felaketine giden yoldaki mihenk taşları olduğunu görmek trajik, güzel bir okuma deneyimdi. Oldukça akıcı bir dile sahip bu kitaba kütüphanenizde yer vermenizi tavsiye ederim.
NSAAndreas Eschbach · Pegasus Yayınları · 20208 okunma