2026 20. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 16:59
Sayaka Murata geçmişte Dünyalılar’ını okuduğum ve karışık duygular beslediğim bir yazardı. Toplumdan kopuk, asosyal, psikolojik sorunları olan kadın karakterler üzerine kuruyor genelde romanlarını ve karakterlerin iç dünyalarının garipliği okurken ister istemez rahatsız oluyorsunuz. Kasiyer yazarın üçüncü romanı ve bu roman ile ülkedeki önemli edebiyat ödüllerinden biri olan Akutagawa Ödülü’nü kazanmış. Çocukluğundan beri asosyal, toplumsal normları çözümlemekte ve insan ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşayan ve topluma karışmanın yolunu insan duygu ve hareketlerini taklit etmek olarak çözen bir kadın olan Furukara üniversiteden beri yarı zamanlı olarak bir süpermarket’te kasiyerlik yapmakta ve işini büyük bir gönül bağı ile, adeta aşk ile yapmakta. Çalıştığı marketle nefes alıp veren, marketin sesleriyle yaşayan asosyal Furukara insanların onun yaşındaki normal bir kadından beklediklerini ondan da beklemeye başlamalarıyla birlikte, bu beklentiden sıyrılmak için marketin eski bir çalışanı olan uyumsuz ve tembel bir adamla anlaşmalı bir ilişki yaşamayınca işler biraz karışıyor. Biz de Furukara’nın bu uyum sürecindeki karmaşasını ve ruh halini çözümlüyoruz aslında kitap boyunca. Bizim için normal olan çoğu şeyin onun için anlamlandırmadığı bir sorun haline dönüşmesi okurken bile yoruyor. Hayattaki en ufak normal kararın bile Furukara için uygunluğunun kendi içinde sorgulandığı ve bir türlü emin olamadı, içselleştirmediği bir duruma dönüşmesi “Acaba böyle insanlar gerçekten var mı?” diye sorgulatıyor ister istemez. Böyle yaşamak gerçekten çok zor olsa gerek. Tam da bu düşüncelere sevk etmesinden dolayı ben kitabı oldukça sevdim diyebilirim. Bu arada yazar Sayaka Murata da pazarlık yaparken aynı zamanda aynı kitabın ana karakteri gibi hala devam eden bir yarı zamanlı kasiyerlik işiyle meşgulmüş. Bu da enteresan bir bilgi.
KasiyerSayaka Murata · Turkuvaz Kitap · 20193,652 okunma