Martin Eden
2025 13. kitabı
Jack London Martin Eden Yer yer yorucu ve ağır akan bir kitaptı. Evet, akıcı değildi çünkü Martin'in nerdeyse bütün karakter gelişimi basamaklarını bize adım adım gösterdiler, bu yüzden nerdeyse iki hafta filan sürmüştü bitirmem, normalde o kadar uzun bir kitap olmasada bana çok sıkıcı geldi, neyse ki bitti. Kitapta Martin Eden'in ara sıra bizim dilimizce 'sağ/sol' kavgalarına şahit olduk, ancak benim en çok hoşuma giden şey Eden'in ne sağcı ne solcu olması, sadece 'haklının' yanında olarak kendisine 'tepkici' demesi. Tepkici, yani kötü olana tepki göstermek, bu halkımız için de en önemli yol olacaktır. Bu yüzlerce yıl önce yazılmış bir kitap ama keşke bir kez olsun ayrım olan toplum bunu düşünebilseydi. Ruth'un bu kadar koyun sürüsüne bağlı olması mide bulandırıcı, okumuş bir kız olmasına rağmen hiçbir şeyde kendine ait bir fikri yok. Acınasıydı. Martin'in bir süre sonra, istediğini elde edip sözlerini tuttuktan sonra, hayattan tamamen umudunu yitirip geri çekilmesi ve yaşamına son vermesi kitap için uygun bir son olmuş. Yine de beni o kadar etkilemedi.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,8bin okunma