Din öğretimi gelenek ile modern eğitim arasında sıkışıp kalmıştır
2026 54. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2026 16:09
Adnan Demircan'ın Türkiye'nin İlahiyat Sorunu adlı kitabı, adından da anlaşılacağı üzere Türkiye'deki ilahiyat eğitiminin geçmişini, mevcut durumunu ve karşı karşıya bulunduğu temel problemleri ele alıyor. Yazar, ilahiyat fakültelerinin kuruluş amacını, eğitim anlayışını, akademik yapısını ve toplumla ilişkisini sorgularken, geleneksel din eğitimi ile modern üniversite modeli arasında yaşanan gerilimlere de dikkat çekiyor. Kitap boyunca ilahiyat fakültelerinin hangi misyonu üstlenmesi gerektiği, din görevlisi yetiştirme meselesi, akademik ilahiyatın sınırları ve din eğitiminin geleceği gibi önemli başlıklar tartışılıyor. Bir ilahiyat akademisyeninin kendi alanına yönelik eleştirel bir bakış ortaya koyması dikkat çekici. Yazarın bazı tespitleri oldukça yerinde. Özellikle ilahiyat fakültelerinin sayısının hızla artması, eğitim kalitesindeki farklılıklar, mezunların istihdam sorunları ve fakültelerin toplumdaki konumu hakkında ortaya koyduğu değerlendirmeler üzerinde düşünmeye değer. Bununla birlikte kitap bende bazı eksiklikler olduğu hissini de bıraktı. Öncelikle ele alınan konu oldukça kapsamlı olmasına rağmen kitap genel olarak kısa tutulmuş. Bu nedenle birçok başlıkta sorunlar tespit ediliyor ancak bu sorunların kökenleri ve sonuçları daha derinlemesine incelenemiyor. Kitap, önemli sorular soruyor fakat bazı noktalarda okuyucunun beklediği ayrıntılı analizlere ulaşamıyor. Benzer şekilde çözüm önerileri kısmının da daha güçlü olmasını beklerdim. Yazar, ilahiyat eğitiminin çeşitli problemlerini başarılı bir şekilde ortaya koyuyor ancak bu problemlerin nasıl aşılabileceği konusunda aynı ölçüde kapsamlı öneriler sunmuyor. Kitabı bitirdiğimde, sorunların teşhis edildiğini fakat tedavi yöntemlerinin yeterince geliştirilmediğini düşündüm. Kitabın dikkatimi çeken bir diğer yönü ise son bölümde yer alan ekler oldu. Yaklaşık 70 sayfalık bölüm çeşitli tablo, belge ve istatistiklere ayrılmış. Elbette bu tür ekler araştırmacılar açısından değerli olabilir. Ancak kitabın toplam hacmi düşünüldüğünde bu kadar geniş bir yer kaplaması bence önemli bir eksiklik oluşturuyor. Çünkü okuyucu olarak ilahiyat eğitimine dair daha fazla analiz, değerlendirme ve çözüm önerisi okumayı beklerken, kitabın önemli bir kısmının ek materyallere ayrıldığını görmek hayal kırıklığı yaratabiliyor. Özellikle çözüm odaklı bölümlerin genişletilmesi yerine eklerin bu kadar yer tutması, kitabın içerik dengesini olumsuz etkilemiş. Türkiye'nin İlahiyat Sorunu, ilahiyat eğitimi üzerine düşünenler için okunmaya değer bir eser. Çok kapsamlı bir akademik çalışma olmasa da önemli sorular ortaya atıyor ve okuyucuyu mevcut sistemi yeniden değerlendirmeye davet ediyor. Ancak kitabın ele aldığı büyük meseleler düşünüldüğünde daha ayrıntılı analizler, daha somut çözüm önerileri ve ekler yerine daha fazla tartışma bölümü içermesi eseri çok daha güçlü bir noktaya taşıyabilirdi..
Araştırma-İnceleme
Türkiye'nin İlahiyat SorunuAdnan Demircan · Beyan Yayınları · 201514 okunma