2026 60. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2026 21:41
Joseph Conrad'ın Casus’u, ilk bakışta bir siyasi roman gibi görünse de aslında insan ruhunun karanlık taraflarını inceleyen yoğun bir metin. Kitabın merkezinde Bay Verloc vardır. Bay Verloc, sıradan görünen bir dükkân işletirken aynı zamanda anarşist çevrelerle ve devlet mekanizmalarıyla ilişki kuran bir casustur. Londra’nın sisli ve boğucu atmosferinde ilerleyen hikâye, bir bombalama planı etrafında şekillenirken giderek aile içi trajediye dönüşüyor. Özellikle Stevie karakteri üzerinden Conrad, masumiyetin politik oyunlar arasında nasıl ezildiğini çok sarsıcı bir şekilde anlatıyor. Conrad’ın en güçlü yanı yine atmosfer kurma becerisi olmuş. Londra burada yalnızca bir şehir değil; ahlaki çürümenin, korkunun ve yabancılaşmanın simgesi gibi duruyor. Karakterlerin iç dünyalarını anlatırken kullandığı ağır ama derinlikli dil, insanın iç sıkıntısını okura geçiriyor. Özellikle Verloc’un edilgenliği ve Winnie’nin giderek büyüyen çaresizliği, romanın psikolojik yönünü siyasi yönünden daha etkileyici hâle getiriyor. Benim için kitap biraz ikili bir yerde kaldı. Kötü diyemem çünkü Conrad gerçekten çok güçlü bir yazar ve metnin edebi tarafı oldukça etkileyici. Ama siyasi tartışmaların ve dönemin anarşizm meselelerinin yoğunluğu zaman zaman beni hikâyeden uzaklaştırdı. Romanın psikolojik ve insani taraflarını daha çok sevdim; politik yönü ise bazen fazlasıyla soğuk ve mesafeli hissettirdi. Yine de Conrad’ın insan doğasına dair yaptığı gözlemler kitabı sıradan bir “casus hikâyesi” olmaktan çıkarıyor. Casus, aksiyondan çok ruh hâli okutan, karanlık atmosferiyle insanı içine çeken bir roman. Belki herkese hitap etmeyebilir ama klasik edebiyatın insan psikolojisini en sert biçimde işleyen eserlerinden biri olduğu kesin.
CasusJoseph Conrad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20251,961 okunma