BENLİ BELKIS
ŞAZİYE KARLIKLI
Yüzündeki beni alametifarikası olan Belkıs Kemali... Kuva-yi Milliye hareketini bastıracak ordunun başına geçen ve bu sebeple 150’likler listesinde yer alan Süleyman Şefik Paşa’nın kızı; Rumeli Beylerbeyliği ve Konya valiliği yapmış meşhur Ali Paşa’nın torunu... Güzelliği dillere destan, namıdiğer “Benli Belkıs”...
Herkesin hayran olduğu güzelliğinin yanında doğuştan gelen bir nezaket sahibidir. İtalyanca, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Arapça bilir; ünlü yazarların eserlerini ezbere metin okuyacak kadar edebiyata hakim bir kitap sevdalısıdır aynı zamanda. Politikayla da haşır neşir olan bu kadın, sadece güzelliğiyle değil zekasıyla da takdir toplamış bir şahsiyettir.
Belkıs Kemali’nin hayatında, yaşadığı muhitten kaynaklı irtibatta olduğu kişiler de oldukça dikkat çekici... Adalet Cimcoz'dan kardeşi Ferdi Tayfur’ya, ressam Fikret Mualla’dan Peyami Safa’ya, Nazım Hikmet’ten Sait Faik’e, Yahya Kemal’den Ahmet Hamdi Tanpınar’a uzanan kalabalık bir çevre... Babasının canına kast ettiği Mustafa Kemal’in kollarında dans etmiş bir kadın aynı zamanda.
İleride Cahide Sonku’nun eşi olacak İhsan Doruk ile ilk evliliğini yaptığında Belkıs Hanım henüz 14 yaşındaymış. Ailenin maddi refahı için yapılan bu evlilik hüsranla sonuçlanır. Daha sonrasında yaptığı beş evlilik ve yaşadığı ilişkilerle oldukça fırtınalı bir hayat sürer. Fakat Belkıs Kemali’yi özel kılan şey yalnızca güzelliği değil; aklı, bilgisi ve bulunduğu dönemin ruhunu taşıyan yaşamıdır.
Kitapta Osmanlı Devleti’nin yıkılışı, Cumhuriyet’ten ilanı ve İkinci Dünya Savaşı yılları eşliğinde; farklı iş kollarına girip zenginleşen yeni burjuvazi dünyası da işleniyor.
Türk ve dünya sosyetesinin gözbebeği Belkıs Kemali Söylemezoğlu... 55 yıllık hayatında Kral Faruk’la flört etmiş, kraliçelerin sırlarını bilmiş bir kadın. “Vay canına, ne hayat yaşamış...” dedirten; okurken keyif aldığım bir kitap oldu.
Ben de Belkıs’ı annemden duymuştum fakat böylesine bir hayat yaşadığını bilmiyordum. Yazarları eleştirebilecek, yazdıklarına söz söyleyebilecek konumda asla değilim. Sadece edebi açıdan çok doyurucu bir kitap olduğunu söyleyemem ama ciddi bir emek ve araştırma içerdiği çok belli.
Hicaz, İstanbul, Kahire, Paris... Lüks oteller, şatolar, Marko Paşa Köşkü... Şehzadeler, krallar, iş adamları, şairler ve kıskanç pek çok kadınla yoğrulmuş bir hayat... Ve o hayat, yalnızca 55 yıl sürmüş; sonlarına doğru ise büyük bir hüzünle bitmiş.
Benli BelkısŞaziye Karlıklı