Zavallı Necdet
2026 30. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2026 13:18
Edebiyat tarihimizde bazı eserler vardır; döneminin bütün izlerini üzerinde taşımasına rağmen zaman içinde biraz geride kalmış, adı daha az duyulmuş olabilir. Safvet Nezihi’nin Zavallı Necdet romanı da bu eserlerden biridir. Servet-ifünûn döneminin duygu dünyasını, insan ilişkilerini ve dönemin ruhsal atmosferini yansıtan bu roman, yalnızca bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda bir dönemin hayata, aşka ve insanın iç çatışmalarına bakışının da bir aynasıdır. Romanı okurken özellikle Servet-ifünûn edebiyatının belirgin özelliklerini görmek mümkündür. Karamsar ruh hâli, hayal ile hakikat arasındaki çatışma, bireyin kendi iç dünyasına kapanışı ve aşk karşısındaki çaresizliği romanın temel damarlarını oluşturur. Bu yönüyle Halid Ziya Uşaklıgil’in etkisini hissettiğimi söyleyebilirim. Özellikle üçlü aşk çatışması ve karakterlerin duygusal çıkmazları, dönemin roman anlayışıyla güçlü bir bağ kurar. Romanın başlangıcında hâkim olan hayaller, okuyucuyu daha güzel ve kusursuz bir dünyanın içine çeker. Fakat ilerleyen sayfalarda hayatın gerçek yüzü ortaya çıkar ve karakterler kendi kurdukları hayallerle yaşadıkları gerçeklik arasındaki büyük farkla yüzleşir. Aslında bu, Servet-ifünûn insanının en temel meselelerinden biridir: İdeal olanı ararken gerçekle karşı karşıya kalmak. Romanın merkezindeki Necdet karakteri ise benim için en dikkat çekici noktalardan biri oldu. Her ne kadar kitapta “zavallı” olarak gösterilse de Necdet’e karşı zaman zaman kızgınlık hissettim. Çünkü onun hikâyesi yalnızca acı çeken bir insanın hikâyesi değildir. Necdet, gerçek aşkla tanışmadan önce aşka mesafeli duran, hatta onu küçümseyen, hayatı daha çok zevk ve rahatlık üzerinden değerlendiren zengin, biraz da züppe bir tip olarak karşımıza çıkar. Bu yönüyle yalnızca bireysel bir karakter değil, dönemin belirli bir insan tipinin de temsilcisidir. Necdet’in yaşadığı değişim ise romanın en güçlü taraflarından biridir. Başta kendi dünyasının doğrularına sıkışmış olan bir insanın, yaşadığı kırılmalar sonucunda hayatın gerçekleriyle yüzleşmesini görürüz. Fakat bu değişim, okuyucunun onu tamamen haklı bulmasını sağlamaz. Aksine Necdet’in hataları, zaafları ve geç fark ettiği gerçekler onu daha insani ve tartışılabilir bir karakter hâline getirir. Safvet Nezihi ’nin anlatımı bana göre romanın en etkileyici taraflarından biri olmuştur. Dönemin duygusal yoğunluğu, karakterlerin iç dünyaları ve yaşanan hayal kırıklıkları okuyucuya hissettirilir. Her ne kadar eski bir roman olsa da günümüzde hâlâ okunuyor olması, insan duygularının dönemler değişse bile benzer kaldığını gösteriyor. Zavallı Necdet, benim için sadece bir aşk romanı olmadı; hayallerine fazla güvenen, gerçeklerle karşılaştığında ise değişmek zorunda kalan insanların hikâyesi oldu. Karakterleriyle, dönemin atmosferiyle ve verdiği duyguyla keyifle okuduğum bir eserdi. Özellikle Servet-ifünûn dönemini ve o dönemin insan ruhunu anlamak isteyen okuyucular için değerli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitaba puanım: 8/10 Keyifli okumalar dilerim :)
Roman
Zavallı NecdetSafvet Nezihi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20215,2bin okunma