2026 42. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2026 17:12
Selamlar. Hüseyin Rahmi Gürpınar okumaktan oldukça keyif aldığım, hangi kitabı olursa olsun mutlaka okurum dediğim, ironik kalemini çok sevdiğim bir yazar. Bugün de bir kahve eşliğinde okuyabileceğiniz kısacık bir kitabı ile geldim. Meyhanede Hanımlar, Heybeliada'da oturan Gürpınar'ın röportajı ile başlıyor. Bu röportajı keyifle okudum, yazarın kalabalığı, İstanbul'u sevmeyip tenha yerlerden haz aldığını öğrendiğimde şaşırdım. İnsanları bu kadar güzel anlatan bir kalemin kalabalığı sevmemesi garipti. Yazar buna gözlem yeteneğinin gücünü sebep gösteriyor. Hikâye ise, 1920'de I.Tbmm'nin alkollü içecekleri yasaklamasından sonra tekrar serbest olduğu dönemde geçiyor. Kitaptaki gelin Bahriye, dili ile hem kaynanasına hem kocasına çektiren bir kadın. Kocasıyla birlikte meyhaneyi içmeye gidiyor. Bu çifte eşlik eden başka çiftlerde meyhanede. Onların arasındaki muhabbetleri okurken, kadın-erkek ilişkisine dair eleştirileri de okuyoruz. İçkinin sebep olduğu tartışmalar, kavgalar da eksik değil kitapta. Hem eleştirinin, hem mizahın, hem sosyal hayatın dolu olduğu bir kitap. Ve sadece 27 sayfa. Yazarın kalemini gerçekten çok seviyorum. Kesinlikle de gönülden tavsiye ediyorum bu yazarı.
Meyhanede HanımlarHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,533 okunma