Güneşi Uyandıralım
2022 19. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2022 00:00
Bazı karakterler vardır; bir kitabın sayfalarından çıkıp insanın hafızasında gerçek bir iz bırakır. Zezé de benim için tam olarak böyle bir karakter oldu. José Mauro de Vasconcelos’un kaleminden çıkan bu küçük çocuğun hikâyesi, yalnızca bir çocukluk anlatısı değil; sevgiye, yalnızlığa, hayal gücüne ve büyümenin acı taraflarına dokunan derin bir yolculuk. Güneşi Uyandıralım , çoğu okurun Şeker Portakalı ile tanıdığı Zezé’nin hayatına devam eden bir eser. Şeker Portakalı, dünya çapında gördüğü ilgiyle öylesine büyük bir üne kavuştu ki aslında yazarın diğer eserleri zaman zaman onun gölgesinde kaldı. Oysa Zezé’nin yaşamının devamını anlatan bu kitap, onun iç dünyasını ve değişimini anlamak için çok önemli bir yere sahip. Şeker Portakalı’nda küçük yaşta yaşadığı acılarla, sevgisizliği ve hayal dünyasıyla tanıdığımız Zezé; bu kitapta biraz daha büyümüş, hayatın gerçekleriyle daha fazla karşılaşan bir çocuk olarak karşımıza çıkıyor. Ancak içindeki o hassas, sorgulayan ve sevgi arayan taraf hâlâ onunla birlikte. Zezé’nin en büyük mücadelesi aslında dış dünyayla değil; kendisini anlayacak, ona gerçekten değer verecek bir yer bulma çabasıyla ilgili. Yazar, Zezé üzerinden çocukların dünyasını çok güçlü bir şekilde anlatıyor. Çocukların yaşadığı duyguların küçümsenmemesi gerektiğini, onların da en az yetişkinler kadar derin kırılmalar yaşayabileceğini gösteriyor. Zezé’nin hayal gücü, yaşadığı zorluklara karşı bir kaçış değil; hayata tutunma biçimi oluyor. Kitapta beni etkileyen en güçlü noktalardan biri de Zezé’nin sadece “acı çeken bir çocuk” olarak değil, zamanla kendini tanımaya çalışan, hatalarından öğrenen ve büyüyen bir karakter olarak işlenmesi. Onun değişimini okumak, bir çocuğun dünyayı nasıl anlamlandırmaya çalıştığını görmek açısından çok değerli. José Mauro de Vasconcelos, sade bir anlatımla büyük duygular bırakmayı başaran yazarlardan biri. Satırlarında çocukluğun masumiyetini de, hayatın sert gerçeklerini de aynı anda hissettirebiliyor. Belki de bu yüzden Zezé’nin hikâyesi yıllar geçse bile unutulmuyor. Bence Güneşi Uyandıralım, Şeker Portakalı ’nın yanında anılması gereken, Zezé’nin yolculuğunu tamamlayan güçlü bir eser. Çünkü bazı hikâyeler sadece başladığı yerde kalmaz; karakterler büyür, değişir ve okurun kalbinde yaşamaya devam eder. Keyifli okumalar dilerim :)
Roman
Güneşi UyandıralımJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 202342,8bin okunma
Kaleminize sağlık harika bir inceleme olmuş.Kitabın sadece konusunu değil hissini de çok güzel bir şekilde dile getirmişsiniz
• H a t i c e
Teşekkür ederim. 🙏 Zeze’nin hikayesi hiç unutulmayacak türden bir kitaptı açıkçası. 💫