Puan vermedi·382 syf.····Okunma: 28 Haziran 2026 17:59 Saatleri Ayarlama Enstitüsü, bireyin modernleşme süreci içerisinde yaşadığı kimlik çatışmasını, aidiyet arayışını ve gerçeklik algısındaki kırılmaları psikolojik açıdan derinlikli biçimde ele alan bir romandır. Romanın merkezinde yer alan Hayri İrdal, yaşamı boyunca kendi benliğini oluşturmakta zorlanan, çevresindeki güçlü karakterlerin etkisi altında yön değiştiren ve kararlarını çoğu zaman başkalarının beklentilerine göre şekillendiren pasif bir kişilik sergilemektedir. Çocukluk yıllarında yaşadığı deneyimler, aile yapısı ve otorite figürleriyle kurduğu ilişkiler onun bağımsız bir kimlik geliştirmesini engellemiş; bu durum yetişkinlik döneminde de devam ederek kişilik bütünlüğünü zayıflatmıştır. Hayri İrdal’ın yaşadığı iç çatışmalar, geçmiş ile gelecek arasında sıkışmış bireyin ruhsal çözülmesini yansıtırken, anlatıcının sürekli geçmişe dönmesi, anıları yeniden yorumlaması ve yaşadıklarını sorgulaması psikolojik açıdan bellek, benlik ve kimlik ilişkisini ön plana çıkarmaktadır. Roman boyunca gerçek ile kurgu arasındaki sınırlar zaman zaman belirsizleşir; bu durum bireyin olayları nesnel biçimde değerlendirmek yerine kendi psikolojik ihtiyaçlarına göre anlamlandırdığını göstermektedir. Özellikle Halit Ayarcı karakteri, güçlü, karizmatik ve yönlendirici yapısıyla Hayri İrdal’ın bastırılmış başarı ve kabul görme ihtiyacını harekete geçirir. Hayri’nin Ayarcı’nın düşüncelerini sorgulamadan benimsemesi, psikolojide otoriteye bağımlılık, dış denetim odağı ve onaylanma ihtiyacı kavramlarıyla açıklanabilecek bir kişilik örüntüsü ortaya koymaktadır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü ise yalnızca bir kurum değil, bireyin anlam üretme ihtiyacının ve toplumun ortak bir yanılsama etrafında birleşebilme eğiliminin simgesidir. İnsanların işlevi tartışmalı olan bu kurumu sorgulamadan benimsemeleri, toplumsal psikolojide görülen uyma davranışı, sosyal kabul ihtiyacı ve kolektif inanç mekanizmalarını düşündürmektedir. Tanpınar, bireyin geçmişe duyduğu özlem ile modern dünyanın hızına yetişme çabası arasında yaşadığı psikolojik gerilimi zaman kavramı üzerinden sembolleştirirken, saat metaforu yalnızca zamanı değil, insanın iç düzenini, yaşam ritmini ve ruhsal dengesini de temsil eder. Romanın sonunda Hayri İrdal’ın yaşadığı dönüşüm tam anlamıyla bir iyileşme değil, değişen koşullara uyum sağlama çabası olarak değerlendirilebilir. Bu yönüyle eser, bireyin dış dünyanın beklentileri doğrultusunda oluşturduğu kimlik ile gerçek benliği arasındaki mesafenin ruhsal huzursuzluğa yol açabileceğini gösterirken, modernleşmenin yalnızca toplumsal kurumları değil, insanın düşünce yapısını, benlik algısını ve psikolojik bütünlüğünü de derinden etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle Saatleri Ayarlama Enstitüsü, yalnızca toplumsal eleştiri niteliği taşıyan bir roman değil; aynı zamanda kimlik bunalımı, aidiyet arayışı, otoriteye bağımlılık, bellek, zaman algısı ve bireyin varoluşsal yalnızlığı üzerine güçlü bir psikolojik çözümleme sunan önemli bir edebî eser olarak değerlendirilmektedir.