HERKES HERKESE İHANET EDEBİLİR
2026 82. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2026 14:58
Victoria Aveyard ’ın yarattığı Kızıl Kraliçe evreni, ilk bakışta tanıdık gelen distopik elementleri fantastik bir saray entrikasıyla harmanlayarak okuyucuya oldukça sürükleyici ve katmanlı bir dünya sunuyor. kitabın kurduğu evren, tamamen biyolojik bir ayrımcılık ve bunun getirdiği sınıf çatışması üzerine inşa edilmiş durumda. bu dünyada insanların kaderini damarlarındaki kanın rengi belirliyor. gümüş kanlılar; tanrısal güçlere, doğaüstü yeteneklere (zihin okuma, elementleri kontrol etme, fiziksel üstünlük) sahip olan ve bu sayede ülkeyi mutlak bir otoriteyle yöneten zengin bir azınlık. kırmızı kanlılar ise hiçbir özel gücü olmayan, gümüşlerin lüks hayatını finanse etmek için köle gibi çalıştırılan, askere alınan ve toplumun en alt tabakasını oluşturan ezilmiş çoğunluk. ​hikayenin merkezindeki mare barrow, bu adaletsiz düzenin tam kalbinde, yoksul bir kırmızı kasabasında hayatta kalmaya çalışan bir genç kız. ailesine bakabilmek için hırsızlık yapan, geleceğe dair hiçbir umudu olmayan ve yakında askere alınacağını bilen mare’in hayatı, bir tesadüf eseri gümüş sarayında hizmetçi olarak işe girmesiyle tamamen değişiyor. kitabın asıl kırılma noktası da tam olarak burada yaşanıyor: mare, gümüş asillerin gözü önünde ölümcül bir tehlike atlatırken, normalde sadece gümüşlere ait olması gereken bir özelliği, hatta gümüşlerin bile tam olarak yapamadığı bir şeyi gerçekleştirerek şimşekleri ve elektriği kontrol etmeye başlıyor. ​bir kırmızının böyle bir güce sahip olması, gümüşlerin üzerine kurduğu "tanrısal ve üstün ırk" algısını kökünden sarsacak bir tehlike arz ediyor. bu yüzden kraliyet ailesi, gerçeğin ortaya çıkıp büyük bir halk isyanına yol açmasını engellemek için acımasız ama son derece zekice bir politika izliyor: mare’i öldürmek yerine onu manipüle ederek "kayıp bir gümüş asili" olarak dünyaya tanıtıyorlar. mare bir anda mareena titanis adını alarak, nefret ettiği o gümüş sarayının ve taht kavgalarının tam ortasına hapsediliyor. bu noktadan sonra kitabın temposu ve detayları çok daha ilgi çekici bir hal alıyo. karakterleer bir yandan saraydaki o yapay, yalanlarla dolu ve her an canından olabileceği tehlikeli atmosferde hayatta kalmaya çalışırken, diğer yandan da el altından gümüş monarşisini yıkmayı hedefleyen "kızıl muhafızlar" adlı yeraltı direniş örgütüyle iş birliği yapmaya başlıyor. yazar, mare'in yaşadığı bu çift kimlikli hayatın getirdiği psikolojik baskıyı, her an yakalanma korkusunu ve içsel çelişkilerini oldukça başarılı bir şekilde aktarıyo o kadar begendiimm kii. ​saraydaki güç dengeleri ve karakter derinlikleri de hikayeyi sadece bir aksiyon romanı olmaktan çıkarıp iyi bir politik fantastiğe dönüştürüyor. özellikle kraliyet ailesinin iki prensi, cal ve maven, hikayenin gidişatında çok büyük bir rol oynuyo. veliaht prens cal; güçlü, askeri disiplinle yetişmiş, kurallara ve babasına son derece sadık bir lider adayı. mare’e karşı içten bir çekim hissetse de omuzlarındaki krallık yükü ve görev bilinci her zaman ön planda. diğer tarafta ise gölgede kalan küçük prens maven var. maven, abisinin aksine daha sessiz, daha stratejik düşünen ve mare’in o saraydaki yalnızlığını, yabancılığını en iyi anlayan kişi olarak öne çıkıyor. bu iki karakter arasındaki tezatlık, saray balolarının arkasında dönen taht oyunları ve mare’in bu iki prens arasındaki konumu okuyucuyu sürekli bir güvensizlik hissiyatı içinde bırakıyor. ​kitabın asıl başarısı ve hafızalarda yer etmesini sağlayan kısım ise kesinlikle SOON bölümleri. roman boyunca sıkça vurgulanan ve serinin ana mottosu"herkes herkese ihanet edebilir" sözü, okuyucunun tüm tahminlerini altüst ediyor(banaoyleyapti). yazarın hikayenin sonuna doğru sakladığı o büyük ihanet ve ters köşe, sadece ana karakterin değil, tüm ülkenin kaderini ve güç dengelerini tamamen değiştiriyor. karakterlerin göründüğü gibi olmadığı, dostun düşmana, düşmanın dosta dönüştüğü bu karanlık final, serinin sonraki kitapları için inanılmaz derecede güçlü bir zemin hazırlıyor. kızıl kraliçe, toplumsal sınıfların mücadelesini, saray entrikalarını, taht kavgalarını ve güçlü bir kadın karakterin var olma savaşını detaylı ve akıcı bir dille okuyucuya sunan, fantastik edebiyat türünde son derece başarılı bir açılış romanı.COOK SEVDİİM bı de mare BARROW u katniss EVERDEEN a benzettim demessem icimde kalicakti hepinizee iyi,mutlu,huzurlu günler dileeriiim (⁠•⁠ө⁠•⁠)⁠♡
Kızıl KraliçeVictoria Aveyard · Pegasus Yayınları · 20153,460 okunma
Katniss hangi kitabın karakteri Percynin sevgilisi miydi
katniss everdeen☆
yook açlık oyunlarının ana karakteri baya benziyolaarr💗
katniss everdeen☆ heee listemde olan serilerden 🤭
Hayruş ✮⋆˙ kesinlikle okumalisiin💞
Beğenmene sevindimmmm 🩷🥹 Ben nedense Maven'ın ihanet edeceğini hissetmiştim ama bir ara Julian abartıyor diye düşündüm Julian'dan özür diliyorum.. 🥲Elara'nın kazanmasına tahammül edemiyorum bir de Kraliçe'nin şarkısı öyküsünden sonra ondan iyice NEFRET EDİYORUM 😡
katniss everdeen☆
BEĞENMEMEK ELDE DEGİLL💗🫶 o kadar güzel kiii😭ben hiç anlamadim ya sen gibi dusunmustuumm🙌ELARA ACAYİP SİNİR BOZUCU Bİ KARAKTER 😭🤮
Sen şimdi bu seriye başlayayım istiyorsun herhalde çünkü öyle anlattın ki canım çekti kitabı. 🥰😁
katniss everdeen☆
tesekkur ederiimm çok ozenemedim ama beğenmene cook sevindiimm💗baslamalisiiin o kadar güzell kii ben seriyi daha bitirmedim ama ÇOOOOKK guzeell ilerliyor🫶✨
katniss everdeen☆ okunması gereken o kadar çok seri var ki, gözüm korkmuyor değil 😭 ama birgün okuyacağım söz.
katniss everdeen☆
Firefly tamamdiirr merakla okumanı bekliyoruum💗