2018 69. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2018 00:43
Kamboçya’da bakire bir kızla seks yapmanın bir erkeği hastalıklardan koruyacağına inanılır. Bekâretleri garanti olsun diye beş-altı yaşlarında kız çocukları genelevlerde satışa çıkartılır. Kamboçya’da ailelerin kızlarını borçlarına karşılık genelevlere satmaları son derece sıradan bir durumdur. Kızlar ailelerinin borcunu ödeyene kadar çalışmak zorundadır. Karşı koymaya ya da kaçmaya çalışmanın sonu en iyi ihtimalle (!) ölümdür. Zaten kaçıp sığınacak bir yerleri de yoktur. Ya başka bir geneleve satılırlar ya da genelevlerle iş birliği halindeki polis tarafından geri iade edilirler.(Arka kapaktan alıntıdır.) Yaşamakta olan güzel bir insanın muazzam yaşam öyküsü... Bir kadının ne koşullarda neler yapabileceğini öğrenmek isterseniz bu eseri kesinlikle okumanızı tavsiye ederim... Küçük bir kız çocuğunun henüz çocukken ailesi tarafından satılması ve satılmasının ardından tecavüze uğrayarak hayatı boyunca çekmiş olduğu felaket derecede kötü, acı, işkence ve şiddet olaylarına maruz kalarak türlü yerlerden almış olduğu bir sürü tehdide karşı göstermiş olduğu muazzam yaşam mücadelesine kendiniz okuyarak şahit olun isterim... Kendisi her ne kadar bunca acıyı yaşamış olsa da, kendisi gibi kız şiddete maruz kalıp satılıp fahişelik yaptırılan kız çocuklarına bir umut ışığı rolünü üstlenmiş. Bu alanda yapmış olduğu mücadeleden dolayı dünyanın farklı noktalarında sesini duyurmayı başarıp sayısız yerden sayısız ödül almış gerçek bir efsane... Kitabını kendisi ele aldığından zaman zaman başından geçirmiş olan olayları anlatırken veya kendisinin yapmış olduğu mücadelede, ister kendisinin olsun isterse de başka kız çocuklarının yaşadıklarını gördükçe açıkçası insan ağlamamak için zor tutuyor kendisini. Duygusal yapılı biriyseniz arada gözyaşı dökmemenize imkan yok... Kitap genel olarak Kamboçyadaki kız çocuklarının yaşadıkları sıkıntıları anlatmış olsa da, satır aralarında o kadar çok şey var ki... misal bu mücadeleyi sürdüren kadın lider, Somaly Mam'ın kocası kendisi gibi siyahi olmayıp beyaz olması ve mücadelesini sürdürürken ki ister halkın isterse de mücadelelerini sürdürmüş olduğu genelev sahiplerinin beyaz ırka karşı pek bir şey yapmaktan korkmaları mücadelesini destekleyen ilk ve en önemli unsurdur onun için. Çünkü şayet kocası beyaz değil de kendisi gibi siyahi olmuş olsaydı belki de savaşmış olduğu kitle onun mücadelesini başlamadan bitirmiş olacaklardı... Bu ve bunun gibi çok fazla satır arası ayrıntı kitapta mevcuttur. Somaly Mam'ın yaşam hikayesini anlatırken üslubü oldukça içten ve samimi. Olayları yıllar sonra oturup yazmak yazara geçmişte yaşamış olduğu acıları hatırlattığı için her ne kadar üzse de o yazdıkça insan onunla beraber daha da üzülüyor... Ama yazmasındaki amacı artık bu tür olayların mümkün mertebede yaşanmasını istemediği için olduğunu söylemiş. dilerim artık yaşanmaz bu ve benzeri olaylar... Kitabın bitişinden sonra Kamboçya nasıl bir yer sorsanız size tek cevabım berbat ve rezalet derecede ahlaki seviyesi düşük bir ülke derim... Neyse, kitabı kesinlikle okuyun ve yaşayan efsane olan Somaly Mam'ı siz de yakından tanıyıp bu mücadeleye ortak olun. Yazar veya kitap hakkında youtube'da türkçe video bulamadım hep ingilizce falan. demek ki kadını daha pek tanımıyoruz... bu da üzücü... o yüzden kitabı okumak isteyen varsa (ki kesinlikle okumanızı tavsiye ederim) bana okumak istediğini yorum veya mesajla iletsin yarın ilk işim ona bu eseri yollayıp daha fazla kişi okumasını sağlamaktır... Bu derece zor şartlar altında böylesine büyük mücadeleler veren insanların yaşam öykülerini kesinlikle okuyun derim. Çünkü masa başı konuşmaktan çok daha derin tecrübelerden gelen hayat fısıltıları vardır... (OKUMANIZ İÇİN DAHA NE YAPAYIM...)
Yitik MasumiyetSomaly Mam · Bilge Kültür Sanat · 2009202 okunma
İncelemenizi okurken kendime dert edindiklerimden utandım... Emeğinize sağlık.
Haklısınız, teşekkür ederim tekrardan. Bakalım hayırlısı olsun. 🙏😊
Kardeşim incelemen için tebrik ederim benim için çok değerliydi etkilenmemek elde değil tavsiyen üzerine mutlaka okuyacağım.
Eyvallah teşekkür ederim abi. Keyifli okumalar dilerim 😊🙏
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım mutlaka. Farklı türde eserlere açığım her zaman..
Yunus
Yaşam bu tarz eserlerde saklıdır. Ben buna inanıyorum. Ve siz başta olmak üzere herkesi bu saklı hazineleri keşfetmeye davet ediyorum. Sanırım günün anlam ve önemini size bunları tanıtmak ve sizin de okumaya karar verdiğiniz mutluluk oldu. Bunun için teşekkürler 😊🎈
Vesileler, vesileler.. Kitaplar sayfalarında türlü türlü hayatlar taşıyor. İnsanlar da o sayfaların taşınmasında vesile oluyor bir şekilde.. Kimse kimsenin durduk yere hayat öyküsünü dinlemek istemezken şimdi bir kitabın merakını yaşıyor, bir kitabın kahramanının tanınmamasının kaygısını taşıyoruz. Güzel şeyler bunlar..
Yunus
Asıl güzel şeylerin kitabı okuyunca, dünyadaki güzel insanların varlığını görerek anlayacaksiniz. Gerçek yaşam öyküsü taşıyan kitaplar muazzam derecede etkileyicidiler. Bunun örnekleri çok, misal P. Coelho'nun Casus kitabı. Sırf güzel diye uluslararası casuslukla suçlanılip suçsuz yere öldürülen Mata hari diye bir kadının hikayesini anlatıyor. Misal bir başka örnek. Nelson Mandela'nın yolu, bu eser de, Afrika lideri Mandella'nın yaşam öyküsünü anlatıyor. Bu eserlerde tecrübe bizzat konuştuğu için insana hayatın sırrını fısıldayan türden eserler. Böylelerini gördükçe affetmeyin. Direkt alıp okumanızı sıkı bir şekilde tavsiye ederim.
Hâla tanıyamamış olmanın verdiği burukluğu yaşıyorum bir miktar..
Yunus
Ben de tanımıyordum. Geçen yol üstü Antep'ten geçerken ikinci el bir kitapçıdan almıştım. Hatta ordaki adam muhtemelen kitabı tanıyor olacak ki iki kitabı tek kitap üzerinden vermişti sağolsun.
Estağfurullah, kusur değil aksine teşekkürü borç bilirim kendi çapımda. Kitap konusunda ise hediye kitaplar her zaman çok güzeldir, hatta en güzel hediyedir. Ancak buram buram kitap kokan rafların arasında gezip, aradığım kitabı bulduktan sonra evlâdını arayan anne gibi onu bulmanın sevincini yaşamak daha büyük haz verir bana her zaman. 😊 Sadece kitaba verdiğiniz değer ölçüsünde özenle yaptığınız bu incelemeye kayıtsız kalamadım, fikrimi beyan etmek istedim.. 🌿
Yunus
Peki o zaman, tekrardan teşekkür ederim. Dilerim en kısa zamanda bulup okursunuz. Çünkü böylesine bir kitap ve böylesine bir yaşayan efsaneyi ne yazık ki hiç tanımıyormuşuz..
Öncelikle bu şekilde özenle yapılmış bir incelemeye denk gelmek mutlu etti. İçerikten dolayı pek keyifle olmasa da akıcı bir şekilde okudum ve inceleme sayesinde gerçekten bir fikir edinmiş oldum. Daha yazının sonuna gelmeden, yani tavsiyenizi okumadan "bu kitabı okuyacaklarım arasına ekleyeyim" diye aklımdan geçirmiştim. Teşekkürler inceleme için. Sayenizde bir kitap daha eklendi listeme.
Yunus
Efenim öncelikle teşekkür ederim düşünceleriniz için. Kitaba gelince de incelemeyi paylaşır paylaşmaz takibi çıktı. Yoksa size armağan etmek isterdim. Bu konuda kusura bakmayın.🙏