2018 147. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2018 15:05
1 yıl önce falan Semerkant adlı kitabı okumuştum.Kitabı okumamın ardından da buradaki bazı arkadaşlar Fedailerin Kalesi Alamut adlı kitabı da okumam gerektiğini söylemişlerdi. Ben de tabii ki şimdi okudum. Tabi bunda bana bu kitabı hediye edip okumamı sağlayan cömert insan Ayşenur Hanımın da etkisi var :) (https://1000kitap.com/akesattt) Kendisine hediyesi için tekrardan teşekkür ederim :) Fazla uzun bir inceleme olsun istemiyorum çünkü eğer yazmaya başlarsam buradaki bazı arkadaşlarımın kalbini kırabilirim. Kitapta geçen olaylara kısaca değinmek gerekirse, Hasan Sabbah adlı bir şahıs kendisini Mehdi ilan ediyor. Ki bu günümüzde bile olan bir şey :D Sonrasında da kendisine müritler toplamaya başlıyor. Tabi bizim ahmak insanlarımız her zaman koyun gibi güdülmeye alışık olduğu için böyle bir şeyi de seve seve kabul eder... Neyse sonrasında da Hasan Alamut adlı kalesinde "Cennet" kuruyor. İçine en güzel meyveleri en güzel kadınları ki bunlar köle pazarından alınıyor :D koyup burası Cennet diyor. Sonrada kendisine, fedailerinin tam anlamıyla bağlanması için onları haplıyor (haşhaş ile uyuşturuyor) ve de cennete yolluyor. Tabi kadınlarla ilişkiye giren bu gençler de kendilerini cennette sanıp Hasan'ı da peygamber sanıyorlar. Sonrasında da onun istediği her şeyi yapmaya başlıyorlar. Hikaye güzel değil mi? Peki hiç şu açıdan düşündünüz mü? Bugünlerde bile insanlar bir şeyin ardından körü körüne gitmiyor mu? Yanlışlara kapılıp ahmakça davranışlar sergilemiyor mu? Hala haberlere mehdiyim diyen birisinin kandırdığı yüzlerce insan çıkmıyor mu? İşte kitabın güzel yanı bu. İnsanları kandırmaya yönelik ideolojileri ki bunlar dogmalar, dogmatik dinler, siyasi ideolojiler, eleştirel bir dille kitaba aktarılıyor. Kitaba 7 puan verme nedenim bana biraz sıkıcı geldi. Kitabın konusu evet güzel ama bu kitabı Derviş'in Kütüphanesi'ne almam çünkü o kadar iyi değil. Ama yine de okumanızı tavsiye ederim çünkü eleştirel bir gözün bakış açısını yakalama şansınız olabilir. Okumak isteyen herkese iyi okumalar dilerim.
Fedailerin Kalesi AlamutVladimir Bartol · Koridor Yayıncılık · 201250bin okunma
Sabbah tarih deki en korkulan suikastçileri yetiştirmiş imparatorluklara korku salmışlar (tarihdeki ilk suikastçiler olarak da söyleniyor Haşşhaşiler (Assassins)). Kale stratejik konumudan dolayı zapt edilmesini engellemiş taki moğol istilasına kadar .Aslında Sabbah din konusunda inançsız bir adam, sadece onu nasıl kullanacağını bilenlerden. İki kitabı bende okudum insan okuyunca baya merak sarıyor. Semarkant yarısı hikaye yarısı tarih ama iki kitapta güzel. Bence Fedailer kalesi tabi kişiye göre değişir efsane kitaptır.
Ömer Gezen
Evet öyle bir çeşit nihilist aslında. Moğollar da petrol yatağı bulup onunla kaleyi patlatmışlar :D Teşekkür ederim yorumunuz için :)
🤗🍀