···Okunma: 02 Eylül 2018 12:55 Merhabalar, realist ve romantik akımın tam da ortasında yazılmış bir eser. Tasvirlere-betimleme-doyamayacaksınız. Olağanüstü bir gözlem yeteneği var. Zaten Balzac dedin mi tasvirin üstadı diyeceksin. Yazar kitabını başından sonuna kadar bütün olay örgüsünü tasvirlerle anlatmış. Öyle anlaşılır ve akıcı ki anlatımı bunu okumadan anlamak mümkün değil. Resmen kelimelerle bir tablo oluşturmuş. İnsan psikoliji okuyucuyu sıkmadan ve okuyucusunda yargılamaya yer vermeden aktarılmıştır. Gözlemlerini sadece görünenle sınırlı tutmuyor, bilakis insan ruhundaki o derin psikolojiyi de muazzam bir şekilde anlatmakta.
Madam de Mortsauf bana Madam Bovary izlenimi verdi. Her ikisi de aşk acısı çekiyor, her ikisi de evli ve çocoklu ve her ikisinin de sonu ölüm. O dönem Fransa 'sında evlilik dışı ilişikilerde belli ki kadınlara ceza olarak ölümü hak görmüş. Bu kapsama sadece Fransa' yı katmak doğru değil hemen hemen bütün ülkelerde bu durumu görmek mümküm. Bu tarz hükümler vermem sevgili Virgine Wolf tan kaldı. Çünkü kadının edebiyattaki yeri, kadın edebiyatçıların azlığı ile kadını ustaca anlatan erkek yazarlar. Tabi ben yazarın bakış açısına kendi değimimle biraz biraz ilişkilendirerek genişletiyorum.
Biri erkek diğeri kadın ve onlara doğumdan itibaren bahşedilen hayat. Yazar aşkı tıpkı zambak gibi nadide bir şekilde anlatmış. Gerçek sevigiyi ve bir yere ait olamayan mutsuz Felix; doğduğu günden beri yüzü gülmeyen Henriette, mutsuzluğunu yine yaptığı mutsuz evlilikle kapatmaya çalışması. Bir baloda omuza kondurulan yasak bir öpücükle iki ruh birbirine mühürlenir. Henriette eşine, Felix Henriette'ye ihanet eder. Ama buradaki ihanette Henriette evliliğinde mutsuz olmasıma rağmen ne evliliğine ne de anneliğine ihanet etmiştir; o, duyguları ve yetiştiği toplum değerleri arasında gidip gelmekte. Gerçek aşkın bedenleri aşıp ruha yönelmesinin kitabıdır bu. İhanet, Henriette'deki kıskançlığı ölümle sonuçlanacak kadar ileriye götürür. Henriette dayanamaz Felix'in ihanetine, Henriette yemeden içmeden kesilerek elinde olmadan soldurur o narin beyaz zambağı.
Öyle bir tesadüfü bir durum var ki biri diğerinin kötü kaderini iyileştirirken diğeri ise hayattaki acılarına son vermiştir.
Balzac, 'yazdığım en kusursuz roman' olarak bahseder Vadideki Beyaz Zambak için ve yirmi yılda yazmıştır bu eserini. Keyifli okumalar.